Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:640981
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Darba līguma jēdziens    4
3.  Darba līguma forma un saturs    7
4.  Darba līgumi, to nozīmīgums un apskats nelielā uzņēmumā    9
5.  Secinājumi    15
6.  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    16
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Ekonomikas apstākļos, kad darba pieprasījums ir augstāks par darba piedāvājumu jeb cilvēkresursu trūkums nebija aktuāls, darba devēji veiksmīgi varēja manipulēt ar darbiniekiem. Kamēr darba tirgū bija vairāk darba ņēmēju nekā vajadzēja, tikmēr darba devējam nebija nekādas motivācijas slēgt rakstiskus darba līgumus, ievērot rakstiski noslēgtos, stimulēt darba ņēmējus ar sociālām garantijām un citiem labumiem. Diemžēl cilvēciskais faktors uzņēmēju, darba devēju un citu vadītāju aprindās tikai lēnām sāk ieņemt svarīgo vietu attiecībās ar darbiniekiem, jo darbinieku migrēšana pa uzņēmumiem veicina negatīva uzņēmuma tēla veidošanos un nozīmē gan to, ka uzņēmumam nav panākumu, gan to, ka uzņēmums neatbilst konkrētas sabiedrības vēlamajiem pieprasījumiem un tāpēc nav ieteicams darbiniekiem, rezultātā veicinot migrāciju pa uzņēmumiem, migrāciju valstī un darbaspēka aizplūšanu no valsts vispār.
Darba devēja un darbinieka tiesiskās attiecības regulē Darba likums. Tas stājās spēkā 2002. gada 01.jūnijā. Kopš šī datuma likumā ir izdarīti vairāki grozījumi, kuri arī paredz konkrētas prasības attiecībā uz darba līguma slēgšanas procesu un tajā atspoguļojamo informāciju. Lai informētu iedzīvotājus par darba likuma praktisko pielietojamību, Latvijas Republikas Valsts darba inspekcija ir izdevusi daudzus informatīvos materiālus par darba tiesisko attiecību jautājumiem.

1 DARBA LĪGUMA JĒDZIENS


Darba līgums ir galvenais dokuments, ar kuru darbinieks un darba devējs uzņēmumā noformē un apstiprina darba tiesiskās abu pušu darba attiecības. Turklāt šīs tiesiskās attiecības sākas darba līguma slēgšanas brīdī un turpinās līdz tā izbeigšanai. Darba līguma galvenais reglaments ir Darba likums un tas ir tiesisks darījums. Darba likums darba attiecībās ir speciālais likums un satur speciālas normas. Pēc definīcijas darba līgums ir divu vai vairāku personu savstarpējās ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kas vērsts uz noteiktu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Darba likums kā civiltiesisks līgums ir divpusēji konsensuāls līgums un atlīdzība līgums, ar kuru darbinieks apņemas veikt nolīgto darbu un darba devējs maksā nolīgto atlīdzību. Darba līgumu var raksturot pē pazīmēm:
1.Tas ir divpusējs tiesisks darījums un sastāv no 2 vai vairāku personu brīvprātīgiem gribas izteikumiem:
a) no priekšlikuma noslēgt līgumu - oferti,
b) šā priekšlikuma akcepts.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1133963
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties