Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:640800
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

NPL lietošana un nieres
Nieru funkcijas traucējumi attīstās lēni, bieži ilgu laiku bez brīdinošiem simptomiem līdz hroniskai nieru mazspējai. Iemesls tam ir ilgstošs prostaglandīnu sintēzes nomākums un tam sekojošs nieru asinrites samazinājums ar nieru parenhīmas bojājumu.
NPL lietošana, ieskaitot selektīvos COX 2 inhibitorus, rada lielāku nefropātijas risku nekā citi analgētiskie līdzekļi.Pārtraucot lietot NPL, nieru funkciju traucējumi parasti ir atgriezeniski. Nefrotoksiskuma risks ir lielāks
- pacientiem ar jau esošiem nieru darbības traucējumiem, īpaši, ja ir samazināta šķidruma uzņemšana vai palielināts šķidruma zudums,
- kardioloģiskajiem slimniekiem un gados veciem pacientiem. Tā iemesls var būt samazinātā nieru asinsrite sirds mazspējas dēļ, kā arī diurētisko preparātu vienlaikus lietošana. Dehidratētiem slimniekiem
ārstēšana ar NPL un diurētisko preparātu vienlaikus potenciāli var izraisīt akūtu nieru mazspēju.
Pierādīts, ka analgētisko līdzekļu nefropātija parasti rodas, ja analgētiskie līdzekļi tiek lietoti nepārtraukti vismaz 5 gadus pēc kārtas pa 1 tabletei dienā. Kombinācijā ar KODEĪNU un KOFEĪNU veicina ātrāku nieru bojājuma attīstību.
Ilggadīga regulāra kombinēto pretsāpju medikamentu lietošana sekmē "analgētiskas" nefropātijas attīstību, kas ir īpašs nieru mazspējas veids ar hronisku intersticiālu nefrītu ar sekojošu hipertensiju.
Agrāk nieru bojājumu biežāk izraisīja FENACETĪNS, kura lietošana daudzās valstīs aizliegta tieši toksisko blakusefektu dēļ ("fenacetīna nefrīts", pārmaiņas asinsainā, aknu bojājums, kancerogēna darbība). PARACETAMOLS, kurš ir mazāk toksisks FENACETĪNA atvasinājums, ilgstošas lietošanas gadījumā arī var radīt nieru bojājumu.
Uzskata, ka īpaša loma nefrotoksicitātes inducēšanā ir zāļu kombinācijām ar PARACETAMOLU, retāk pirazoloniem (FENAZONU, PROPIFENAZONU). Arī citiem pirazolonu grupas preparātiem (METAMIZOLS, FENILBUTAZONS) raksturīga nefrotoksiska darbība.

Pacienta izglītošana
Brīdiniet pacientus, ka, ilgstoši lietojot pretiekaisuma preparātus, palaikam jākontrolē nieru funkcijas (urīnvielas, kreatinīna līmenis asinīs).Laikus jāziņo par urīna krāsas pārmaiņām (iespējama hematūrija), urīna izdalīšanās un daudzuma pārmaiņām (iespējama niktūrija, poliūrija, oligūrija). Brīdiniet arī par dizūrijas risku iespējamas kristālūrijas vai urīnceļu infekcijas dēļ.Iesakiet vairāk dzert, jo adekvāta hidratācija samazina nefrotoksicitātes risku.

NPL lietošana un hroniskas slimības
Iesakiet pacientiem ar bronhiālo astmu, sinusītu, biežiem rinītiem, hronisku nātreni aspirīnu nelietot. Aspirīna lietošana saistīta ar alerģisku reakciju risku. Var attīstīties alerģiskas reakcijas: nātrene, eritēma, rinīts, asarošana, angioneirotiska tūska. Iespējama krustotā alerģija ar indometacīnu, citiem NPL un pārtikas produktiem.
-Līdzīgi ASPIRĪNAM bronhiālo astmu var ietekmēt arī citi NPL (tajāskaitā selektīvie) un arī kombinētie preparāti, kas satur kādu no šīm vielām (piemēram, ASKOFĒNS, PENTALGĪNS).
-Iesakiet pacientiem, kuri nepanes ASPIRĪNU, nelietot arī citus pretiekaisuma līdzekļus. Pacientiem ar bronhiālo astmu var būt bronhu caurlaidības pasliktināšanās.
Brīdiniet pacientu par asiņošanas iespēju (deguna, dzemdes, traumatiskas, citas). ASPIRĪNA lietošana jāpārtrauc vismaz 7 dienas pirms paredzamās operācijas.Iesakiet aspirīnu nelietot apmēram 2 nedēļās pēc operācijas. Neacetilētajiem salicilātiem nav antiagregantu darbības, tādējādi, asiņošanas riska.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties