Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:640231
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    6
1.  Latvijas meža nozares raksturojums    8
1.1.  Meža resursi un meža politika Latvijā    8
1.2.  Meža nozares loma Latvijas tautsaimniecībā    10
1.3.  Kokapstrāde kā viena no meža nozares sastāvdaļām    15
2.  Kokapstrādes uzņēmuma SIA “AVA S” finansiālā darbības analīze    24
2.1.  Finanšu analīzes raksturojums    24
2.1.1.  Finanšu darbības analīze kā galvenā vadības funkcija    24
2.1.2.  Finansiālās darbības analīzes metodes    28
2.2.  SIA “AVA S” finanšu darbības analīze    39
2.2.1.  Uzņēmuma darbības raksturojums un vieta Latvijas tirgū    39
2.2.2.  Uzņēmuma finanšu pārskatu horizontālā analīze    42
2.2.3.  Uzņēmuma finansiālo pārskatu vertikālā analīze    49
2.2.4.  Uzņēmuma finanšu koeficientu aprēķins un analīze    53
3.  SIA „AVA S” attīstības perspektīvas    71
  Secinājumi un priekšlikumi    78
  Izmantotās literatūras saraksts    83
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Tā kā uzņēmums strādā ekonomiskajā vidē, nevis uz vientuļās salas, tas meklē jaunus sadarbības partnerus un kontaktē ar citiem uzņēmumiem. Meklējot jaunus sadarbības partnerus, jaunas darba nišas, uzņēmuma vadītāji vēlas uzzināt vairāk par saviem esošajiem un topošajiem sadarbības partneriem, par viņu piedāvāto preču un pakalpojumu klāstu. Viņi vēlas noskaidrot, kāds ir to ekonomiskais stāvoklis un vieta preču un pakalpojumu tirgū.
Finanšu analīze ir darbības rezultātu analīze. Finanšu analīze ir process, kas balstīts uz uzņēmuma finansiālā stāvokļa un iepriekšējā perioda darbības datu izpētes ar mērķi novērtēt nosacījumus un darbības rezultātus nākotnē. Tādējādi finanšu analīzes galvenais uzdevums ir samazināt nenoteiktību, kas saistīta ar uzņēmumu saimnieciskajai darbībai svarīgu, perspektīvu lēmumu pieņemšanu.
Mūsdienu apstākļos, protams, kvalificētu analīzi nav iespējams veikt, nepielietojot datoru tehnoloģijas. Pamatojoties uz augstāk pateikto var secināt, ka finanšu analīzi var uzskatīt par daudzu zinātņu krustpunktu, tā ir ekonomika, matemātika, informātika, grāmatvedības un vadības uzskaite.
Finansiālās darbības analīzē galvenā uzmanība jāpievērš pētāmā objekta konkrētām īpatnībām un specifikai. Šāda analīze ir iedarbīga, tā noder par pamatu analizējamā objekta vadības lēmumu izstrādāšanai. Šādā veidā iegūtie secinājumi un ieteikumi attiecas tikai uz konkrētu analizējamo objektu, tos nedrīkst attiecināt uz nozari, reģionu.
Meži un to produkcijas ir viena no retajām Latvijas precēm, ar kurām Latvija ir ieguvusi stabilu vietu pasaules tirgū, tādēļ ir ne tikai jādomā, kā gūt peļņu no koksnes izmantošanas, bet arī pat to, kā rūpēties par mežu atjaunošanu un saglabāšanu nākotnei. Mežsaimniecībā un kokapstrādē tiek nodarbināti liela daļa Latvijas iedzīvotāju, un daudzviet lauku rajonos tas ir viens no galvenajiem iztikas avotiem. Arī tās devums mūsu valsts ekonomikā ir ļoti būtisks. Taču nedrīkst aizmirst to, ka mežs nav tikai peļņas avots, tā arī ir vieta, kurā cilvēks var atpūsties, atjaunot un uzkrāt savus spēkus.
SIA „AVA S” reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā. Uzņēmuma pamatdarbības veids – kokapstrāde.
Uzņēmējdarbības vide Latvijā pēdējos gados sākusi stipri mainīties. No vienas puses tā palēnām kļūst sakārtotāka, no otras puses iezīmējas arvien skaidrākas konkurences pieaugums. Tirgus tiek piesātināts un arvien grūtāk kļūst darboties, nedomājot par konkurenci. Vadītājiem un īpašniekiem nemitīgi jādomā, ar ko uzņēmums īsti pelna naudu, kā varētu pelnīt vairāk, kāpēc netiek pelnīts pietiekami daudz, ko vajadzētu mainīt ikdienas darbā.
Katram uzņēmumam finansiālās darbības gaitā pastāv vairāki mērķi. Kā svarīgākais no mērķiem parasti tiek minēta uzņēmuma peļņa. Tomēr ir svarīgi ne tikai šo peļņu iegūt, bet arī to apzināt un saglabāt. Otrs svarīgākais, dažkārt pat galvenais, katra uzņēmuma mērķis ir tā maksātspējas saglabāšana. Lai uzņēmums varētu domāt par nākotni, ir nepieciešama esošās situācijas analīze. Lai varētu kontrolēt uzņēmuma peļņu un maksātspēju, bieži vien ir pietiekams ar uzņēmuma pārskatos ietverto informāciju. Ar to var pietikt, lai saņemtu pietiekamu informāciju nākotnes lēmumu pieņemšanai, lai laicīgi pamanītu tuvojošās briesmas.
Darba mērķis ir apskatīt kokapstrādes nozares, kā vienas no svarīgākajām rūpniecības nozarēm Latvijā un veikt sabiedrības ar ierobežotu atbildību “AVA S” darbības finansiālo analīzi un sniegt vērtējumu, lai apzinātos uzņēmuma iespējas, sniegt priekšlikumus uzņēmuma darbības uzlabošanā.
Uzdevumi, kas jāveic, mērķa sasniegšanai:
• apskatīt mežsaimniecības nozari Latvijā;
• izanalizēt kokapstrādi pēc tās ekonomiskajiem rādītājiem, kā arī iegūt priekšstatu par meža nozares iespējamo attīstību nākotnē
• izpētīt teorētisko literatūru par finansiālās analīzes nepieciešamību;
• uzņēmuma finanšu rādītāju vertikālā analīze;
• apkopot teorētisko materiālu par finanšu analīzi.
• veikt finansialās darbības analīzi.
• izvērtēt faktorus, kas ietekmē uzņēmuma finansiālo darbību, analizēt galvenos finansiālos rādītājus, lai noskaidrotu finansiālā stāvokļa izmaiņas triju gadu laikā un izvirzīt priekšlikumus finansiālās situācijas uzlabošanai.
Darbā galvenokārt tiks izmantotas salīdzināšanas grupēšanas un relatīvo lielumu aprēķināšanas analīzes metodes.
Diplomdarba pētījuma periods ir no 2006. gada sākuma līdz 2008. gada beigām.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties