Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:639737
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Pilsonības izpratne antīka laikmetā    6
  Pilsonības idejas rāšanas Latvijas Republikā    9
  Pilsonības institūts Krievijas Impērijā    9
  Jaunizveidotas Latvijas Republikas pilsonības statusa noteikšana    10
  Pilsonība kontekstā ar Latvijas neatkarības zaudēšanu un atjaunošanu    12
  Pilsonības cieši sakari ar Cilvēktiesībām    15
  Pilsonības jēdziena izpratne mūsdienās    16
  Pilsoņa politiska tiesību subjektivitāte    18
  Pavalstniecības galvenās atšķirības no pilsonības    19
  Problēmas, kuras rodas saistība ar pilsonību    21
  Pilsonības jēdziena nākotnes attīstība Eiropas Savienības kontekstā .Demokrātiska pilsoniskuma audzināšana: Eiropas Padome un jaunatne    22
  Secinājums    25
  Izmantotās literatūras avotu saraksts    27
  Literatūra    27
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās lielākā daļa cilvēku pasaulē ir kādas nacionālās valsts likumīgie pilsoņi, līdz ar to tie ir apveltīti ar noteiktām tiesībām un privilēģijām. Taču pilsonības fakts uzliek arī noteiktus pienākumus, ko valsts sagaida no indivīdiem, kuri ir zem tās jurisdikcijas. Tādēļ var secināt, ka pilsoņi izpilda savas valsts noteiktus pienākumus, tādēļ jebkurai personai, kura pilda to, pastāv tiesības cerēt uz dzīvīgi svarīgo interešu aizsardzību. Tā jābūt vismaz teorētiski.
Šī studiju darba pētnieciskais jautājumi:
kas īsteni ir pilsonība;
ko apzīmē ar jēdzienu;
kāda nozīme ir šim jēdzienam cilvēku sabiedrībā;
kādas vēsturiskās, ekonomiskās un politiskās likumsakarības rodas saistībā ar pilsonības jēdzienu.
Gadu tūkstošu laikā cilvēce apspriež pilsonības ideju un pat līdz mūsdienām vēl nav pilnīgās vienprātības, ko tas tieši nozīme.
Juridiskās pilsonības jēdziens attēlojas samērā vienkārši. Tas parasti ir saistīts ar nacionālo valsts un ir nosacīts ar tās valsts likumu nolikumiem. Varbūt tāpēc lielākajai daļai indivīdu pilsonības jēdziens subjektīvās ikdienas priekšstatu līmenī ir saistīts tieši ar patriotisma ideju . „Labu pilsoni” parasti saista ar „labu patriotu”. Tomēr pilsonības jēdziens ir krietni komplicētāks nekā patriots.To var izprast, ja ir apskatīta pati idejas rašanās vēsture. Tāpēc savā studijas darba visnozīmīgākā un galvenā izziņas metode būs vēsturiskā. Jo tā palīdzes saprast jēdziena evolūciju un tos aspektus, kāpēc tas nonāca pie mums tagadne tāda veida kādā tas pastāv, bet ne citādākā veidā, kā arī izrasts to dzimšanas priekšnosacījumus. Manuprāt, šis jēdziens bija pastāvējis ilgu dzīvi un mainījās kopā ar visu cilvēku sabiedrības evolūciju. Tieši tādēļ lielāku uzmanību es arī pievērsīšu salīdzināšanas metodei, lai varētu saprast kādas atšķirības jēdziena un idejas izpratnē eksistēja kādreiz un pastāv tagadnē. Pēc tam kopā pielietojot abstrahēšanas un loģisko metodi būs izdibināta jēdziena sakne. Būs attīrītas vēsturiskas nejaušības un subjektivitāte, kura diezgan bieži rodas vēsturē.Un galu galā abstrahējot visu galveno, visu būtiskāko par pilsonības jēdzienu tiks izdibināta patiesība, filozofiska kategorija, kuru mēs varēsim uztvert, kā pār šīs parādības īstenību un tādā veidā tā kļūs par kategoriju.Bet sakarā ar to, ka sabiedrība un to zināšanas nestāv uz vietas, bet visu laiku attīstās un iet tālāk, tad droši var teikt, ka šīs kategorijas patiesā izpratne nav galīga un var būt jau bez dažiem simtiem gadu pat agrāk mūsu šis problēmas koncepcija, doktrīna būs uztverta, ka fikcija, pat, ka absurds. Bet tomēr to, ko es centīšos izdibināt savā darbā mūsdienu sabiedrībai ir pilnīgi pieņemama un atbilsts valdošai mūsu tiesību saimes ideoloģijai un doktrīnai .
Ievaddaļā es vēlos parādīt dažādu pilsonības idejas attīstības svarīgākos etapus, jo tas palīdzes atrisināt dažādus jēdziena nozīmju sakarus, kuri tagad ir plaši apspriesti, kā arī tās parādīs, kā tad virzās mana darba tālākais satura izklāsts, jo, kā jau es minēju, darba mugurkauls būs tieši vēsturiska izziņas metode. Un šis īsais vēsturiskais ir ieskats problēmā, kura ir pētīta uzsāks darbu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1153243
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties