Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:639732
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Patērētāju uzvedība    4
  Ietekmējošie faktori    5
  Pirkšanas lēmuma pieņemšana    6
  Tirgus segmenti un to iedalījums    7
  Mārketinga pētījumi    8
  Pētījums    12
  Secinājumi    21
  Izmantotā literatūra    23
Darba fragmentsAizvērt

Ievads.
Mārketings — zinātne, kā nogalināt labas idejas, teicis viens no mūsdienu mārketinga ģēnijiem A. Ļebedevs. 21. gadsimta mārketingā viss ir racionalizēts. Patērētāju uzvedība, pirkšanas mehānismi, patērētāju psihotipi. Cilvēka individualitāte, intelekts, gribas brīvība un izvēles iespēja šajā zinātnē vairs netiek cienīta. Cilvēks ir kļuvis sekundārs. Cilvēkos tas radījis noraidošu attieksmi pret reklāmu kā nozari. Vēl — vispirms tiek ar nolūku radītas zināmas mērķauditorijas, kas vēlētos patērēt produktu X. Tas ir ceļš uz personības apziņas beigām, uz nekurieni.
Patērētājs, jeb pircējs ir persona (personu grupa, organizācija), kas pērk preci vai pakalpojumu sev pašam vai kādam citam. Varbūt, ka pircējs patērē šo preci, bet, var būt, viņš to izmanto, lai tālāk pārdotu un gūtu peļņu. Patērētājs ir persona, kas ir preces (pakalpojuma) gala rezultāta lietotājs. Patērētāja izvēli konkrētajai precei vai pakalpojumam ietekmē ekonomiskie, demogrāfiskie, sociālie un kultūras faktori, kā arī zinātnes un tehnikas attīstība līmenis. Šos faktorus nevar vadīt un kontrolēt, bet tie ir jāievēro. Uzņēmumam ir jāapmierina gan pircējs, gan patērētājs, taču primārās ir pircēja vajadzības. tieši pircēji , kas ir gala patērētāji nosaka, vai prece atbilst viņu vajadzībām. Pircēju rīcību patēriņa tirgū ietekmē daudz dažādu faktoru. Mārketingā, kur vadīšanas galamērķis ir pircējs ar visām savām vajadzībām, svarīgi ir modelēt viņa rīcību. Dažādie pircēji atšķiras cits no cita pēc vecuma, ienākumu līmeņa, mobilitātes, gaumes, utt. Katru preču ražotāju interesē, kā pircējs reaģē uz tiem daudzajiem iepirkšanās rosinātājiem, ar kuriem viņš saskaras tirgū (sortiments, cena, reklāma u.c.), jo tādējādi var gūt priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem. Tāpēc darījumu pasaulē tiek tērēts ļoti daudz līdzekļu un laika, lai izpētītu sakarības starp tirgus stimuliem un pircēju reakciju.
Patērētāja uzvedību un lēmuma pieņemšanas procesu ietekmē tā raksturs un psiholoģiskais raksturojums, kuri ietekmē cilvēka ārējo rosinājumu uztveri. Patērētāja lēmuma pieņemšanas procesu ietekmē tā rīcību ietekmējošie faktori:
1. ekonomiskie (ienākumu līmenis, maksātspēja);
2. sociālie (piederība noteiktam sociālajam slānim, neformālai sociālajai grupai,ģimenes stāvoklis, statuss sabiedrībā);
3. kultūras (kultūras līmenis, izglītības līmenis, tautība, reliģija);
4. personiskie (vecums, dzīves cikla posms, profesija, dzīves veids, rakstura
īpatnības, pašapziņa);
5. psiholoģiskie (motivējums, uztvere, pārliecība, nostāja, ieradumi).
Pirkšanas lēmuma pieņemšana patēriņa tirgū sastāv no vairākiem posmiem:
1. vajadzību rašanās;
2. informācijas meklēšana;
3. alternatīvu vērtējums;
4. lēmums par pirkumu;
5. rīcība pēc pirkuma.
Vajadzību rašanās var notikt gan iekšējo, gan ārējo rosinātāju ietekmē. Jo intensīvāka
būs vajadzība, jo spēcīgāka būs vēlēšanās to apmierināt. Informācijas meklējumiem ir dažāds raksturs. Ja vajadzība ir pietiekami intensīva un prece pieejama, tad cilvēks to ātri var apmierināt.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties