Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:637422
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Tiesību avoti Seno Austrumu valstīs
Senā Ēgipte
Tiesības.
Lai gan Senajā Ēģiptē bija mēģinājumi kodificēt tisības, līdz mūsdienšm neviens šāds tisību piemineklis nav nonācis. Par Ēģiptes tiesībam var spriest pēc daudzajiem rakstītajiem avotiem, kas atspoguļo dažādas Ēģiptes dzīves norises, kā, piem., „Mirušo grāmatas”, kas liktas mirušo sarkofāgos. „Mirušo grāmata” ir savdabīga rokasgrāmata mirušajam, lai. Vadoties pēc to teksta, pamatotu savu godīgumu.
Babilonija
Hammurapi likumi
Hammurapi likumu stabs atklāts 1901. g. Kodekss sastāv no 282 pantiem un to uzskata par iepriekšējo Babilonijas valdnieku izdoto likumu un paražu tiesību kodifikāciju, kas papildināta ar valdnieka Hammurapi izdotajiem likumiem, kas satur civiltiesību, krimināltiesību un procesuālo tiesību normas. Hammurapi lielu vērību pievērsis likumdošanai. Pirmā kodifikācija notikusi viņa valdīšanas otrā gadā, bet nav saglabājusies. Kadeskā ietvertie likumi attiecas uz Hammurapi valdīšanas beigu posmu.
Jūdu (Senebreju) tiesības
Toras tiesību principi. Pirmās piecas Bībeles grāmatas veidoja Toru, ko sauc arī par Mozus bauslībām. Saskaņā ar Veco derību Mozus bauslību Mozum devis Jahve, kurš solījis Mozum, ka ebreji būs viņa izredzētā tauta. Dievs Jahve Sinajā kalnā devis desmit baušļus – visīsāko un pasaulē pazīstamāko kodeksu. Pirmie četri baušļi prasa noteiktu attieksmi pret Dievu, pārējie seši baušļi māca, kā izturēties pret citiem cilvēkiem, nenodarot viņiem pāri.
Indija
Manu likumi ir Senās Indijas likumu krājums, kas sarakstīts 2. – 1. gs. pr. Kr. Un nosaukts Manu vārdā. Manu likumi satur 2650 dzejā izteiktus pantus, kuros ietverti tiesību, politikas, reliģijas un morāles priekšstati. Tie sadalīti 12 nodaļās. Tiesības kā patstāvīga nozare senajā Indijā nepastāvēja. Tiesīskas normas galvenokārt aplūkotas Manu likimu 8. – 9. nodaļā. Manu likumi izskaidro varnu rašanos un nostiprina to iedalījumu.
Īpašuma tiesības. Manu likumos ir nošķirts ūpašums noo valdījuma. Īpašuma iesības varēja iegūt mantojot, saņemot kā dāvanu vai atrodot, pērkot, iekarojot, augļošanas galarezultātā, izpildot darbu, saņemot kā balvu.
Krimināltiesības Manu likumos ir diezgan attīstītas. Tajos sastopami tādi vainas veidi, kā piem., nodoms, neuzmanība, recidīvs, līdzdalība, nozieguma smagums.
Ķīna
Tiesības. Ķīnas tiesību avoti ir paražas, imperatoru izdotie likumi, augstāko amatpersonu rīkojumi, tiesu prakse. Pirmie rakstītie likumi radās jau Šanas-Iņas valsts laikā. 10. gs. pr. Kr.Džou dinastijas valdnieks Džou Mu Vans izdeva kriminālkodeksu, kurš saturēja aptuveni 3000 pantu. Kodeksā bija aprakstīti atsevišķi tiesu lēmumi un tas atspoguļoja galvenokārt paražu tiesību normas.
Īpašuma tiesības. Lai gan pastāvēja verdzība, zeme Ķīnā ilgstoši atradās kopienas īpašumā.
Mantošanas tiesības. Sakotnēji mantoja mirušā jaunākais brālis.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1124271
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties