Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:636983
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.1.  Nodokļu teorijas pamatprincipi. Nodokļu būtība un evolūcija    2
1.2.  Nodokļu elementi un nodokļu terminoloģija. Nodokļu klasifikācija    3
1.3.  Mūsdienu nodokļu politikas pamatprincipi. Nodokļu un nodevu attīstība Latvijā    4
2.  Nodokļu un nodevu sistēma    5
2.1.  Nodokļu un nenodokļu ieņēmumu loma valsts budžeta sistēmā. Latvija fiskālā politika    5
2.2.  Latvijas nodokļu un nodevu sistēmas uzbūve. Nodokļu un nenodokļu veidi    6
2.3.  Valsts nodevas. Pašvaldības nodevas    7
3.  Nodokļu administrēšanas principi    8
3.1.  Nodokļu administrēšanas principi    8
3.2.  Nodokļu un muitas administrācijas organizācija, tiesības un pienākumi    10
3.3.  Budžets un iekasēšanas izmaksas    10
4.  Nodokļu un nodevu maksātāji: tiesības un pienākumi    11
5.  Tiešie nodokļi    13
6.  netiešie nodokļi    16
Darba fragmentsAizvērt

1. Ievads
1.1. Nodokļu teorijas pamatprincipi. Nodokļu būtība un evolūcija
Visā cilvēces vēsturiskās attīstības gaitā valsts un sabiedrības nepieciešamo vajadzību apmierināšanai ir pastāvējuši nodokļi un nodevas kā sabiedrības kopprodukta pārdales instruments.
Speciālisti nosacīti izdala trīs nodokļu aplikšanas vēsturiskās attīstības posmus. Katrs nākamais posms no iepriekšējā atšķīrās ar nodokļu nozīmes paaugstināšanu valsts ienākumos, kā arī nodokļu mehānismu attīstības pakāpi.
Pirmajā posmā radās pirmie – ļoti primitīvi un pamatā naturālie obligātie maksājumi, šis posms raksturojas arī ar nesistemātisko nodokļu iekasēšanu bez speciālās iekasēšanas institūcijas. Nodokļi parādās līdz ar valsts veidošanos.
Otrais posms nodokļu attīstībā raksturojas ar nodokļu lomas paaugstināšanu valsts ienākumu veidošanā un relatīvi sistemātisko iekasēšanu. Otrajā posmā ( XVI-XVII gs.) veidojās valsts institūcijas, kas nosaka aplikšanas kvotas, uzraudzīja iekasēšanas procesu un noteica to. Tiek sakārtota nodokļu iekasēšana.
Trešais nodokļu attīstības posms sākas XIX gadsimtā.To raksturo sistēmas sakārtošana, sistematizācija un unifikācija, nodokļu veidu un skaita samazinājums. Atkarība no veidiem mainījās aprēķināšanas kārtība (algas, rente, procenti, pensijas) – nosaka fiskālais dienests, pārējie deklarējot. Parādās arī tādi sistēmas elementi, kā neapliekamie ienākumi.
Nodokļu teorijas kā pabeigtās mācības sāka veidoties no XVII gadsimta un kā principu kopsavilkums attīstījās sabiedrības ekonomiskās attīstības ietekmē.
Nodokļu teorija – zinību sistēma par nodokļu būtību, lomu un vietu ekonomiskajā, sociāli – politiskajā sabiedrības dzīvē.
Pastāvēja vairākas zinātniski vispārinātās izstrādnes par nodokļiem un nodokļu aplikšanu kopumā (vispārējās nodokļu teorijas):
Maiņas teorija pamatojas uz pieņēmumu, kā nodokļu aplikšanai ir „maiņas” darījuma, jeb atlīdzības raksturs. Teorija izstrādātāju spilgtākie pārstāvji Sebastjens Vobāns (1633-1707) un Šarls Monteskje (1689-1755) – teorijas uzskats, ka nodoklis ir līgumiskais maksājums.
Klasiskā nodokļu teorija („Nodokļu neitralitātes teorija”) ir ekonomikas klasiskās teorijas sastāvdaļa. Teorijas pārstāvji ir Ādams Smits (1723-1790) un Džons Rikardo (1772-1823). Teorijā arī pirmo reizi tika fiksēts dalījums starp nodokļiem, kā valsts funkciju izpildes segšanas obligāts maksājums.
Monetārisma teorija (M.Frīdmanis) balstās uz naudas līdzekļu kvantitatīvo teoriju, ekonomisko regulēšanu nodrošinot ar naudas apgrozību, kas atkarīga no naudas daudzuma un procentu likmēm.
Piedāvājumu ekonomikas teorija ir attīstījusies samērā nesen – XX.gs. 80.gados, to pārstāvji ir M.Berns, G.Stains, A.Laffers. Teorijas postulāts- augstā nodokļu aplikšana negatīvi ietekmē uzņēmējdarbības un investīciju aktivitāti, kā rezultātā samazina nodokļu maksājumu lielumu. Teoriju ilustrē t.s. „Laffera līkne”.


1.2. Nodokļu elementi un nodokļu terminoloģija. Nodokļu klasifikācija
Nodokļi sastāv no vairākiem obligātiem elementiem, kuri noteikti ir ietverami konkrētu nodokļu likumos:
- nodokļu maksātāji– var būt gan fiziskās, gan juridiskās personas;
- nodokļa objekts – ir tā ekonomiskā parādība, kurai tiek piemēroti nodokļi (ienākumi, īpašumi, izdevumi, patēriņš, atsevišķi darījumi).
- nodokļu bāze – ir nodokļa objekta kvantitatīvais raksturojums, kas ļauj noteikt apliekamā objekta kvantitāti. Nodokļu bāze var tikt koriģēta no taisnīguma, lietderības vai citiem apsvērumiem.
- nodokļu likmes – ir konkrēta nodokļa lielums uz vienu nodokļa bāzes lielumu, kas var tikt noteikts absolūta summā vai procentos no bāzes lieluma.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties