Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:631867
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.09.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Operētājsistēmu drošības aspekti    4
2.  Atvērta pirmkoda programmatūra    12
2.1.  OpenBSD    12
2.2.  OpenSSH    14
3.  Slēgta pirmkoda programmatūra    17
4.  Atvērtais kods - valsts drošības nodrošinājums    19
5.  Secinājumi    20
Darba fragmentsAizvērt

Runājot par informācijas sistēmu (IS) drošību, uzmanību piesaista Latvijā pēdējā laikā izvērsusies diskusija par atvērtā pirmkoda (open source) programmatūras priekšrocībām salīdzinājumā ar lietotāju personālo datoru tirgū patlaban dominējošo Microsoft programmatūru.
Jēdzienu atvērtā pirmkoda programmatūra raksturo daudzi aspekti, starp kuriem ir īpatnības gan programmatūras licences noteikumos, gan programmatūras izstrādes, izplatīšanas un uzturēšanas praksē, tomēr īsumā šis jēdziens nozīmē, ka ikviens cilvēks var iepazīties ar programmatūras, tajā skaitā tās kodola (kernel) kodu (jo programmas kods ir dokumentēts cilvēkiem saprotamā formā), kamēr ar tā saukto slēgtā pirmkoda programmatūru, piemēram, Microsoft programmu kodu lielākā daļa lietotāju nevar iepazīties, jo tas ir tikai kompilētā (mašīnlasāmā) formā.
1.Operētājsistēmu drošības aspekti
Vispirms gan jāuzsver, ka dažādu operētājsistēmu pasaulē ir ļoti daudz un dažādām specifiskām iekārtām un sistēmām tiek lietotas pat tādas OS, par kurām ikdienas lietotājs varbūt vispār nav dzirdējis. Nav pareizi runāt tikai par dažām OS, piemēram, salīdzināt tikai Linux ar Windows. Savukārt dažādas programmas un programmu skripti, kas var darboties tādā vai citādā OS vidēs, ir gandrīz vai bezgalīgi daudz. Tomēr diskusija par Linux (un citu uz Unix bāzēto OS) priekšrocībām attiecībā pret Windows OS Latvijā norisinās, tajā skaitā arī par IS drošības aspektiem, tāpēc te būtu lietderīgi īsi raksturot tās pamataspektus. Iemesls šādai diskusijai ir arī tas, ka firma Microsoft, izmantojot gan mārketinga paņēmienus, gan patentu likumu normas, cenšas nepieļaut lietotāju pāriešanu uz atvērtā pirmkoda operētājsistēmām. Microsoft arī sponsorē pētījumus, pēc kuriem tiek izdarīti pat tādi secinājumi, ka operētājsistēma Windows XP ir visdrošākā. Savukārt liela daļa IT speciālistu to noraida, teikdami, ka Microsoft programmatūras drošības līmenis tomēr ir nepietiekams.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties