Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:630516
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Pūķis    4
  Pūķu raksturojums    5
  Pūķi kā dārgumu sargātāji    5
  Cīņa ar pūķiem    6
  Pūķi klasiskajā tradīcijā    6
  Pūķi viduslaiku kristīgajā tradīcijā    8
  Pūķi ģermāņu un ķeltu tradīcijās    8
  Pūķi Āzijas tradīcijā    9
  Pūķis latviešu mitoloģijā un folklorā    10
  Pielikums    11
  Izmantotā literatūra    14
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēkam dabiska ir ne vien tieksme izdzīvot un vairoties, bet arī vēlēšanās meklēt noslēpumu izskaidrojumus. Patiesībā šie noslēpumi nav izskaidrojami, Tāpēc mēs tos attēlojam, izmantojot simbolu valodu. Neatkarīgi no tā, vai dzīvojam sabiedrībā ar attīstītām tirgus attiecībām vai arī pārmaiņas mūsu sabiedrību skārušas pavisam nedaudz, mēs ik uz soļa saskaramies ar zīmēm, tēliem un idejām, kam piemīt simboliska jēga. Cilvēku vairākums neaptver šo simbolu jēgu un nozīmi, dažreiz pat neapjauš to klātbūtni un tā arī nekad neatver durvis, aiz kurām slēpjas neizmērojamas bagātības.
Funkcionāli simbols ir saistīts ar zīmi, tāpēc šie vārdi bieži vien tiek lietoti kā sinonīmi. Taču simbola nozīme parasti ir dziļāka. Uguns, piemēram, var simbolizēt Saules liesmas, kurām, savukārt, piemīt siltums, gaisma un radīšanas spēks. Tāpēc šīs liesmas tiek pielīdzinātas dzīvības enerģijai un vīrieša radošajam spēkam. Mītos attēlotie dievi radītāji, kam pilnā mērā piemīt tieši šīs īpašības, parasti ir saistīti ar Sauli. Arī ikdienišķus priekšmetus kā sveci un lampu var saistīt ar saules tēlu un vīrišķo pasauli, dzīvības enerģiju.
Gadsimtu gaitā mainoties līdz ar kultūrvidi, simbolu nozīme padziļinās un to sarežģītība pieaug. Taču tēmas, kas nodarbinājušas cilvēku prātus kopš senseniem laikiem, paliek relatīvi nemainīgas. Tā ir zemes un cilvēku auglība, kā arī dzimšana un nāve.
Dažādās pasaules malās cilvēki vienmēr atzinuši simbolu nozīmi, jo tiem ir zināma saikne ar kādām dziļākām patiesībām. Mēness kā simbols nav mazāk ietekmīgs par Sauli. Mēness nosaka paisumu un bēgumu, tam raksturīga fāžu maiņa no jauna mēness līdz pilnmēnesim. Tāpēc tas simbolizē ūdeni, grūtniecību un dzimšanu. Sievietes, jūras iemītnieki, tumsas un nakts radījumi atrodas Mēness simbola sfēra. Pola Delvo „Templī” plaši izmantota Mēness gaismas noslēpumainība, pilnmēnesim apspīdot dievietes figūru tempļa iekšienē.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1142308
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties