Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:629067
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vitamīni ir vielas, kas nepieciešamas dzīvības procesu normālai norisei. Cilvēka organismā vitamīni neveidojas vai arī veidojas nepietiekamā daudzumā, tāpēc tie jāuzņem ar uzturu. Kaut arī organismam vitamīni vajadzīgi ļoti mazos daudzumos ( parasti daži miligrami diennaktī), to trūkums uzturā rada nopietnus vielmaiņas traucējumus.
Par vitamīniem uzskata aptuveni 30 savienojumus. Vitamīnu uzbūve ir daudzveidīga, un pieder pie dažādām savienojumu klasēm.

2. Kas ir avitaminoze, hipovitaminoze, hipervitaminoze?

Vitamīnu trūkums uzturā izraisa saslimšanas, ko sauc par hipovitaminozēm un avitaminozēm. Tad parasti novēro organisma novājēšanu, apetītes trūkumu, paaugstinātu jutīgumu pret infekcijas slimībām. Bieži novēro arī dažādas ādas slimības. Hipovotaminožu un avitaminožu cēlonis visbiežāk ir vienveidīgs uzturs vai arī slimības, kuru laikā ir traucēta vitamīnu uzsūkšanās organismā.
Daudzos gadījumos bioloģiskā aktivitāte piemīt nevis vitamīniem, bet gan to atvasinājumiem, t.sk. vitamīnu aktīvajām formām, kuras veidojas organismā.
Vitamīnu aktīvo formu veidošanās traucējumi arī var būt par hipovitaminožu un avitaminozu cēloni. Tās parasti var izārstēt, lietojot uzturā pietiekamā vai palielinātā daudzumā trūkstošos vitamīnus. Hipovitaminožu un avitaminožu ārstēšanā vislabākos rezultātus iegūst, lietojot polivitamīnu preparātus, jo bioloģiskie procesi, kuros piedalās vitamīni un to atvasinājumi, ir savstarpēji cieši saistīti.
Ūdenī šķīstošo vitamīnu lietošana uzturā tādos daudzumos, kas pat vairākkārt pārsniedz diennakts patēriņu, veselībai nav kaitīga. Ūdenī šķīstošo vitamīnu pārākums no organisma tiek izvadīts ar urīnu. Turpretī pārmērīgi lielās devās lietoti taukos šķīstošie vitamīni izšķīst šūnu membrānās un taukaudos, uzkrājas (akumulējas) tajos un var būt pat par saindēšanās cēloni
( hipervitaminoze).
Vitamīni un to atvasinājumi ietilpst fermentu sastāvā. Trūkstot vitamīniem, fermenti nespēj darboties, t.i., tie nespēj katalizēt noteiktas vielmaiņas reakcijas. Tāpēc novēro hipovitaminozēm un avitaminozēm raksturīgos slimību simptomus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties