Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:626948
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Simboli    3
  Kristietības atspoguļojums    12
Darba fragmentsAizvērt

Ap­lis- gal­ve­no­kārt jau tas ir gre­dzens, bet “Gre­dze­nu pa­vēl­nie­kā” past­āv arī ci­ti ap­ļi un lo­ki. Mi­nas­ti­rī­tas 7 aiz­sar­dzī­bas lo­ki (pil­sē­ta bū­vē­ta ap­ļvei­da) ar cen­tru ci­ta­de­li, kas at­ra­dās aiz aiz­mu­gu­rē­jā lo­ka. Ie­spē­jams, ka Tol­kīns iz­man­to­jis tie­ši At­lan­tī­das ar­hi­tek­tū­ras prin­ci­pus, lai at­tē­lo­tu Mi­nis­ta­rī­tu. Ap­lis- sau­le- Mi­nis­ta­rī­ta arī mē­dza dē­vēt par sau­les pil­sē­tu- sau­les tor­ni. Mirasmogulu... mē­ness tor­nis. Abiem gan mē­ne­sim, gan sau­lei ir ap­ļa for­ma.
At­lan­tī­da- val­dnie­ku pil­sē­ta, tie­ši val­dnie­ku pil­sē­ta Tol­kīns dod Mi­nis­ta­rī­tai, kas pēc sa­va iz­skat lī­dzi­nās At­lan­tī­dai. Arī Mi­nas­te­rī­ta, kā ķē­ni­ņa pil­sē­ta, sais­tās ar vi­dus­ze­mes zel­ta laik­me­tu, glu­ži kā se­na­jos priekš­sta­tos sais­tī­bā ar Pla­to­na ap­rak­stī­to par At­lan­tī­du.
At­slē­ga- Gre­dze­nu pa­vēl­nie­kā vār­di ir gal­ve­nā at­slē­ga. Ar at­slē­gu tiek ap­zī­mē­ta at­šif­rē­ša­nas me­to­de. Gre­dze­nu pa­vēl­nie­kā va­ro­ņiem va­ja­dzē­ja pā­rva­rēt daudz vār­tu gan pā­rnes­tā, gan tie­šā no­zī­mē.
Bruņinieks- ka­ro­tā­ju or­de­ņa vai diž­cil­tī­go kār­tas pie­de­rī­gais ar no­teik­tu go­da ko­dek­su un kon­fi­den­ci­ālu iz­tu­rē­ša­nās vei­du. Gre­dze­na pa­vēl­nie­ka va­ro­ņi nav ti­kai ķē­ni­ņa dē­li, vi­ņi ir kā diž­cil­tī­gi bru­ņi­nie­ki, vis­vai­rāk ma­nai iz­prat­nei ir pie­de­rī­gi Bo­ra­mirs un vi­ņa brā­lis Fa­ra­mirs. Vi­ņi at­spo­gu­ļo cē­lu rī­cī­bu, va­ro­nī­bu. Ro­hān­ņi un Kon­do­ras ka­reiv­ji, kaut arī spī­dī­gās bru­ņās bi­ja vien­kār­ši ka­ro­tā­ji, pil­sē­tas aiz­stāv­ji. Bru­ņi­nieks ir kas cē­lāks, ar cē­lā­kiem uz­de­vu­miem, tā­pēc īs­ti bru­ņi­nie­ki Gre­dze­nu pa­vēl­nie­kā ir ti­kai da­ži.
Bul­ta- tā­lu li­do­jošs caur­ur­bjošs ie­ro­cis. Gre­dze­nu Pa­vēl­nie­kā pla­ši iz­man­tots, it īpa­ši el­fi, kas ir pre­cī­zi lo­ka šā­vē­ji, ku­ru gal­ve­nais ie­ro­cis ir bul­ta un jeb­kurš šā­viens tie­ši mēr­ķī. Jā­ņa at­klās­mes grā­ma­tā nā­ve tiek at­tē­lo­ta ar lo­ku ro­kā. Kā nā­ves sim­bols arī grā­ma­tā pa­rā­dās bul­tas, tie­ši nā­vē­jo­šās or­ku bul­tas caur­ur­ba Bo­ra­mi­ru, kad tas cēl­sir­dī­gi aiz­stā­vē­ja Ho­bi­tus no or­ku un urug­ha­ju uz­bru­ku­ma.
Cie­tok­snis- Ti­kai rie­tu­mu pa­sau­lē cie­tok­snim past­āvē­ja sim­bo­lis­ka no­zī­me. Vi­dus­ze­mes cie­tok­šņi sim­bo­li­zē pē­dē­jo pa­tvē­ru­mu no ļau­nu­ma ar do­mu, ja cie­tok­snis kri­tīs vi­sam būs gals.
Acs- Sa­uro­na acs at­ra­dās Mor­do­rā. Sa­uro­na pie­ņe­ma­mais vei­dols. Kā acs viņš va­rē­ja re­dzēt vi­su, lai kāds bū­tu at­tā­lums. Sim­bo­lis­mā acs pa­ras­ti ir sais­tī­ta ar gais­mu un re­dzes spē­ju, ta­ču Tol­kīns to pa­rā­da pre­tē­ji, kā tum­su. Sa­ska­ņā ar se­nu uz­ska­tu, acs nav ti­kai ma­ņu or­gāns ar spē­ju re­dzēt, tā arī pa­ti spēj ra­dīt spē­ka sta­rus un tā sim­bo­li­zē ga­rī­gās iz­teik­smes ie­spē­ju. Dau­dzu tau­tu uz­ska­tos ļau­na­jām būt­nēm bi­ja liels spēks, vi­ņu ska­tiens va­rē­ja pā­rvērst ak­me­nī vai lau­pīt pre­to­ša­nās spē­ju. Tas at­tie­ci­nāms uz gre­dze­na gla­bā­tā­ju- Fro­do, acs ska­tiens vi­ņā ra­dī­ja smel­dzi. Uz­vel­kot gre­dze­nu pirk­stā Sa­uro­na acs pie­vēr­sās tie­ši vi­ņam, jo tie­ši to jau Sa­uro­nam va­ja­dzē­ja, ta­jā pa­šā brī­dī Fro­do sa­ju­ta mil­zī­gas bai­les un sā­pes. Acs vie­no­tī­ba ar gre­dze­nu ir ne­no­lie­dza­ma. Acs ska­tiens caur­urbj, Gre­dze­nu pa­vēl­nie­kā acs ir ab­so­lūts ļau­nums.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties