Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:626252
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Stāsti par utopijām balstās uz ekonomiku. To apstiprina fakts, ka visvairāk utopiju radies nopietnu saimniecisko krīžu gados, kad sociālo satricinājumu rezultātā uzplaukst utopiskās idejas. Tās parasti sakņojas plašākā utopiskā sociālisma kustībā, ko raksturo vienlīdzīga labumu sadale, nereti vispār atsakoties no naudas, pilsoņiem strādājot tikai sev tīkamu darbu kopējam labumam un atlicinot pietiekami daudz laika mākslas un zinātnes izkopšanai. Šāda veida sociālistiskas utopijas klasiski piemēri ir Edvarda Belami "Skatiens atpakaļ" un Viljama Morisa "Ziņa no nekurienes".

Brīvā tirgus ekonomikas piekritēji rakstījuši kapitālistiskas utopijas, piemēram, Roberta Heinleina eseja "Mēness ir bargs draugs" ieturēta individuālistiskā un liberālā garā. Šīs utopijas paredz brīvu uzņēmējdarbību un privāto iniciatīvu bez piespiešanas iestādēm, valdībai nodrošinot apstākļus gan indivīda, gan sabiedrības attīstībai kopumā. Kritiķi atzīmē, ka kapitālistiskās utopijas nepievērš uzmanību tirgus ekonomikas trūkumiem, bet sociālistiskās utopijas ignorē plānveida saimniecības neveiksmes. Daži iesaka veidot ekonomiku ar sociālisma un kapitālisma iezīmēm, taču tas būtu tikai kārtējais utopijas paveids.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1307837
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties