Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:625002
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Vārda baroks izcelsme    4
  Baroks Itālijā – tā aizsākumi un attīstība    5
  Baroka laika sabiedrība un cilvēks, tā pasaules redzējums    7
  Arhitektūra    9
  Tēlniecība    10
  Interjers    11
  Mode un manieres    13
  Glezniecība    14
  Literatūra    15
  Mūzika    15
  Izmantotā literatūra    18
Darba fragmentsAizvērt

Baroks ir stils, kas valdīja Eiropas mākslā no 16. gs. beigām līdz 18. gs. vidum. Tātad baroka māksla dominēja visu 17. gs. Baroka māksla radās un visplašāk attīstījās tieši Itālijā.
Baroka, kā mākslas stila, galvenās iezīmes ir formu plastiskums, dramatiska patētika, nosliece pēc saasinātiem kontrastiem, dinamiskums, ekspresija, dekoratīva greznība, krāšņums un ārējais spožums, kas savijas ar trauksmainu emocionalitāti, tāpat arī formu brīvība, kustība un monumentalitāte. Tāpat kā renesansei, arī baroka mākslai bija raksturīgs varoņa kults. Taču šim baroka varonim svarīgāka bija nevis darbošanās, bet jūsmīgs pārdzīvojums. Baroka māksla apdzejo cēlas emocijas to viskvēlākajā, visdinamiskākajā, vistrauksmainākajā aspektā. Lai to panāktu, baroka laika mākslinieki izvairījās no horizontālēm, vertikālēm un simetrijas, no līdzsvara un dibina kompozīciju uz diagonālēm, asimetrijas, formu trauksmainiem ritmiem, krāsu vai gaismu akcentiem.
Lai gan baroks sākumā veidojās kā arhitektūras stils, vēlāk tas tomēr ietekmēja arī tēlniecību, glezniecību, literatūru, mūziku un, protams, cilvēku dzīvesveidu kopumā.
Termina baroks izcelšanās ir neskaidra – tā ir izvērsta un sazarota. Šā vārda nozīmi ir skaidrojuši vairāki autori dažādos laika posmos, un sākumā tam ir bijuši dažādi skaidrojumi. Iespējams, ka tas radies no sholastiskās formālās loģikas, kur ar to apzīmēja kādu komplicētu figūru (baroco – viens no jēdzieniem terminu rindā barbaro, celarent, baroco; vēlāk tas tika lietots, lai norādītu uz sarežģītu un nepatiesu domu gaitu). Tas varētu būt saistīts ar spāņu barrueco (portugāļu borocco), ar ko zeltkaļu mākslā apzīmēja neregulāri noformētu pērli ( tāpēc ar to saistīja visu dīvaino, ērmīgo, pārsteidzošo – no šejienes arī „kaprīzā, untumainā, savādā māksla”).…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1143211
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties