Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:624436
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 31 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA VISPĀRĪGS RAKSTUROJUMS    5
2.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA GAITA    16
2.1.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA IEROSINĀŠANA UN TĀ IEROSINĀŠANAS SEKAS    17
2.2.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA PASLUDINĀŠANAS SEKAS    25
2.3.  FIZISKĀS PERSONAS MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA IEROBEŽOJUMI    32
3.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA RISINĀJUMI    35
3.1.  IZLĪGUMS    36
3.2.  BANKROTA PROCEDŪRA    40
3.3.  FIZISKĀS PERSONAS ATBRĪVOŠANA NO PARĀDSAISTĪBĀM UN MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA IZBEIGŠANĀS    43
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    46
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    49
  PIELIKUMI    52
  KOPSAVILKUMS ANGĻU VALODĀ    59
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
Fiziskās personas maksātnespējas process mūsu valstī ir pavisam jauns jēdziens. Līdz pagājušā gada sākumam, runājot par maksātnespējas procesu, tika saprasts maksātnespējas process, kas attiecās tikai uz juridiskām personām, taču pagājušā gada janvārī stājās spēkā jauns likums- Maksātnespējas likums, kurš paredz arī maksātnespējas procesu fiziskai personai.
Pēdējā laikā mūsu valstī un arī visā pasaulē valdīja kredītu un aizņēmumu laiks. Tie sniedza daudz un dažādas priekšrocības gan preču iegādei, gan biznesa attīstībai. Iedzīvotāji steidzās izmantot šo iespēju un nereti viens iedzīvotājs uzņēmās kredītsaistības vairākās vietās, nedomājot, ka pienāks laiks, kad iztērēto naudu- kredītu nāksies apmaksāt laicīgi un pilnā mērā.
Maksātnespējas process fiziskai personai, kā jau tika minēts iepriekš, Latvijā ir jauns jēdziens un lielākai daļai nesaprotams un neapgūts. Temats mūsu laikā ir ļoti aktuāls un nepieciešama maksātnespējas procesa izskaidrošana vienkāršā jebkuram cilvēkam, ne tikai profesionāļiem saprotamā valodā.
Šī kvalifikācijas darba mērķis ir izpētīt maksātnespējas procesa gaitu mūsu valstī un izvērtēt, cik lielā mērā tas var palīdzēt atrisināt finansiālās problēmas fiziskai personai. Raugoties uz fiziskās personas maksātnespējas procesu, var atrast gan pozitīvās, gan negatīvās īpašības. Un šī kvalifikācijas darba gaitā tiks noskaidrots, vai vienkāršojot maksātnespējas procesu fiziskai personai, netiks nodarīts liels kaitējums kreditoriem.
Kvalifikācijas darba uzdevumi:
1. izveidot pārskatāmu materiālu par maksātnespējas gaitu;
2. izpētīt kādi apstākļi nepieciešami, lai ierosinātu fiziskās personas maksātnespēju;
3. kādi dokumenti nepieciešami, lai ierosinātu fiziskās personas maksātnespējas procesu;
4. izpētīt iemeslus, kad fiziskai personai var piemērot maksātnespēju un kad nevar;
5. izpētīt fiziskās maksātnespējas procesā iespējamos risinājumus;
6. izpētīt tiesu praksi mūsu valstī par fiziskās personas maksātnespējas procesu.
7. izpētīt fiziskās personas maksātnespējas procesa tiesisko regulējumu Latvijā un ārvalstīs, veicot to savstarpējo salīdzinājumu.
Fiziskās personas maksātnespējas procesa izpētei tiks izmantota vēsturiskā, salīdzinošā, kā arī analītiskā darba metode, lai sniegtu lasītājam nepieciešamo informāciju par maksātnespēju un šī institūta regulējumu komerctiesībās.
Darba sākuma nodaļā tiks plaši izpētīts maksātnespējas process- maksātnespējas procesa vēsturiskā attīstība, tā nozīme, salīdzinājums ar citu valstu maksātnespējas procesu.
Galvenokārt darbā tiks izmantoti Latvijas Republikas likumi, kas regulē maksātnespējas procesu, Ministru kabineta noteikumi, zinātnieku darbi un pētījumi žurnālā „Jurista vārds”, kā arī dažādi interneta resursi.

1. MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA VISPĀRĪGS RAKSTUROJUMS
Maksātnespējas process ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, lai:
1. atjaunotu maksātnespējas subjekta maksātspēju un aizsargātu kreditoru kopuma intereses, piemērojot izlīgumu vai sanāciju;
2. aizsargātu kreditoru kopuma intereses, piemērojot bankrota procedūru.1
Tātad maksātnespējas process dod iespēju tiesību subjektiem atjaunot maksātspēju. „Civiltiesību subjekts ir jebkura fiziska vai juridiska persona. Fiziskā persona ir jebkurš cilvēks. Jebkuram tiesību subjektam piemīt tiesībspēja jeb spēja būt par tiesību un pienākumu nesēju.”2
Fizisko personu maksātnespējas subjekti var būt patērētāji- tās ir personas, kas iegādājas preci vai izmanto pakalpojumu nolūkam, kurš nav saistīts ar tās saimniecisko vai profesionālo darbību, kā arī par maksātnespējas subjektu var būt pašnodarbinātie vai individuālā darba veicēji- tās ir fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, taču nav komersanti. Tādējādi fiziskās personas maksātnespējas procesu nevar izmatot individuālie komersanti. Salīdzinot ar citu valstu pieredzi, var teikt, ka, piemēram, Krievijas Federācijā individuālā komersanta maksātnespēja tiek attiecināta uz fiziskās personas maksātnespēju.3
Fiziskām personām, atšķirībām no juridiskajām personām, kuru iespējamie risinājumi ir izlīgums, sanācija vai bankrots, maksātnespējas likums paredz tikai izlīgumu vai bankrotu. Autoresprāt, fiziskās personas maksātnespējas process ir viens no progresīvākajiem risinājumiem, kā fiziskajai personai dot iespēju atjaunot savu maksātspēju vai tikt atbrīvotai no parādsaistībām, pilnvērtīgi atgriežoties civiltiesiskajā apritē.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties