Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Visstraujākie modernizācijas tempi visās dzīves jomās Krievijas impērijā 19.gs. II pusē bija vērojami Baltijas guberņās

     

    Referāts4 Vēsture, kultūra

0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:623810
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Daudzās attīstītās pasaules valstīs 18. gs. Beigās un 19. gs. Sākumā sākās process, ko vēsturē sauc par rūpniecisko jeb industriālo revolūciju.
Rūpnieciskā revolūcija skāra visas dzīves jomas: ražošanu, sabiedriskās attiecības, izmainīja garīgo pasauli, ietekmēja mākslu un zinātnes attīstību, daudzu valstu politiku. Industriālā revolūcija pārvērta visu sabiedrības dzīvi un lika pamatus mūsdienu tagadējai sabiedrībai. Šī procesa sākums meklējams ražošanas attīstībā, kurā tika ieguldīti uzkrātie naudas līdzekļi. Pieauga preču ražošana plašam patēriņam. Arī Latvijas iedzīvotāju dzīvi 19. gs. ietekmēja industriālā revolūcija.
Latvijā 19. gs. strauji auga un attīstījās pilsētas – Rīga, Liepāja un Ventspils. Pilsētās cēla rūpnīcas, kurām vajadzēja daudz strādnieku. Tādēļ zemnieki pameta dzīvi laukos un devās uz pilsētām. Strauji pieauga Rīgas iedzīvotāju skaits parādījās zirgu tramvaju satiksme, gāzes lampas, kuras vēlāk nomainīja elektriskais apgaismojums, tika uzbūvēti Dzelzceļa tilti, lielās pilsētās, tika uzceltas jaunas ēkas, parki, bulvāri, piemēram, Rīgā noraka vaļņus un bastionus pilsētas centrā un uzbūvēja jaunas ēkas, ārpus Vecrīgas atļāva būvēt mūra ēkas. Pilsēta pārmainījās līdz nepazīšanai.
Par galveno ražotāju kļuva algots strādnieks. Par galvenajiem noteicējiem ražošanā kļuva kapitāla īpašnieki. Kapitāls – zeme, rūpnīcas, fabrikas, ēkas, naudas līdzekļi – viss, kas, izmantojot algotu darbaspēku, dod īpašniekiem peļņu, kļuva par ražošanas galveno virzītājspēku. Tas bija milzīgs solis uz priekšu salīdzinājumā ar agrāko saimniekošanu, jo kapitāla uzkrāšana sekmēja zinātnes un tehnikas attīstību, izglītības nepieciešamību, izmainīja cilvēku sabiedriskās attiecības. Mantotas dižciltības nozīme sabiedrībā kļuva mazāka.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1129021
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties