Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:622744
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

IV Latvijas darba tirgu analīze un attīstības iespējas.
Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā mainījās politiskā un ekonomiskā situācija Latvijā, kas mainīja arī iedzīvotāju darba iespējas. Vairāku iemeslu dēļ izveidojās situācija, kad darba resursu pieprasījums neatbilst piedāvājumam, rezultātā bezdarba līmenis paliek augsts, un tajā paša laikā darba tirgus izjūt darbaspēka trūkumu atsevišķās nozarēs.
Konferencē tika apskatīts un izanalizēts pētījums: „Darbaspēka un darba tirgu detalizēts apskats nacionālas ekonomikas sektorā.”. Pēc tas analīzes, 2007.gadā parādījās darbinieku trūkums 88 profesijās no 120, šis skaitlis var palielināties līdz 99 profesijām.
Valstī vēl nav izstrādāts prognozēšanas metožu kopums un ir grūtības ar prognozēm nākotnei, nosakot kādas profesijas un cik speciālistu būs vajadzīgs. Atsevišķu reģionu vai sektoru (nozaru) līmenī tiek veiktas darba devēju aptaujas (Nodarbinātības valsts dienests), pēc kurām varētu spriest kādas specialitātes būs pieprasītas tuvākajā nākotnē (1 gads vai nedaudz ilgāk). Aptaujas dati liecināja, ka:
darba tirgū ir mazs pieprasījums pēc darbiniekiem ar zemu kvalifikāciju un nav pieprasījuma pēc darbiniekiem bez profesijas;
pieaug pieprasījums pēc kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem, iekārtu un mašīnu operatoriem;
darba devēji pieprasa darbiniekus ar prasmi strādāt ar modernu tehniku un jaunām tehnoloģijām, labu valsts valodas un vairāku svešvalodu prasmi, kā arī darbiniekus, kas apguvuši vairākas profesijas (specialitātes).

Secinājumi:
Mūsdienu darba tirgus straujā attīstība izvirza arvien augstākas prasības indivīdam, lai saglabātu konkurētspēju darba tirgū. Viens no priekšnoteikumiem, lai Latvijā veidotos ES ekonomika un globālā kontekstā konkurētspējīgs darbaspēks, ir pamatotu, uz pētījumu rezultātiem balstītu izglītības, nodarbinātības un sociālās politikas instrumentu un programmu izstrāde un ieviešana.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1317368
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties