Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:622007
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Viduslaiku pilsētu tiesības    4
1.1.  Pilsētu tiesības    4
1.2.  Tiesību sistēmas un pilsētu tiesības līdz 18.gs.    4
2.  Viduslaiku sabiedrība    6
2.1.  Sabiedrības hierarhijas raksturojums    6
2.2.  Bīskapa,arhibīskapa tiesības un pienākumi    6
2.3.  Pilsētnieku tiesību sistēma    7
2.4.  Zemnieku tiesību sistēma    8
3.  Livonijas iznicināšanas cēloņi    10
  Secinājumi    11
  Izmantotas literatūras saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Secinājums
Viennozīmīgi, Livonijas laikmets atstāja dziļas saknes Latvijas un latviešu tautas vēsturē. Bet, pēc manam domām, šodien to nevar vērtēt kā viennozīmīgi pozitīvu vai negatīvu vēstures posmu, jo Livonijas atstātais mantojums ir ļoti pretrunīgs. No vienas puses mūsu senči zaudēja politisko patstāvību, turklāt daudzos Latvijas novados tas notika ilgstošu un asiņainu Cīnu ceļā. Vēlāk, līdz ar dzimtbūšanas veidošanos, tika zaudēta ari ekonomiskā patstāvība un personiskā brīvība. Latvieši un igauņi kļuva par vienkāršu zemnieku masu, ar kuru reti rēķinājās valstis un valdnieki, bet visbiežāk to vispār nepamanīja. Latviešu un igauņu lautu senči no vēstures subjekta Livonijas laikmetā pārvērtās par vēstures objektu. Baltijas attīstību sāka noteikt vācieši, kas šeit ieņēma dominējošo stāvokli politiskajās un ekonomiskajās struktūrās. Ne velti Livonijas laikmetu Latvijas un Igaunijas vēsturē reizēm pieņemts dēvēt par vācu laikiem. Vācu politiskā un ekonomiskā kundzība, kas aizsākās Livonijas laikmetā, Baltijas zemēs saglabājās līdz pat 19. gs.
Tomēr nedrīkst aizmirst arī Livonijas laikmeta pozitīvo devumu. Baltija nonāca kristīgās Eiropas politiskās, sociālās, ekonomiskās un kultūras aprites sierā, lai gan latvieši un igauņi tajā vēl neiekļāvās. Vāciskā Livonija nosargāja šejienes tautības no krievu kņazu ekspansijas un vēlāk iespējamās rusifikācijas. Tika apturēta līdz šim starp vietējām tautībām pastāvošā asins atriebība un nemitīgie savstarpējie kari. Livonija veicināja latviešu tautības veidošanās procesu. Tieši Livonijas laikmetā aizsākās mūsu senču kristianizācija - šodien neatņemama Eiropas kultūras sastāvdaļa. Mūsdie¬nās Latvijas un Igaunijas tautas lepojas ar Livonijas laikmeta arhitektūras pieminekļiem-Vecrīgu, veco Tallinu, Tartu, Kuldīgu, Cēsīm un citas pilsētbūvniecības un arhitektūras pieminekļiem. Tas pats sakāms par Baltijas (Latvijas un Igaunijas) lauku ģeogrāfiskās ainavas un kultūrvides īpatnībām - lauksaimnieciski plaši apgūtām teritorijām, viensētu sistēmu un muižām.
Manuprāt, Livonijas vēstures posms vairāk Latvijas teritorijā bija pozitīvs. Lai vai ir bijušas neveiksmes, bet viss, kas bija noticis pa šo posmu visu veda tikai uz pozitīvo pusi, jo galvenokārt, pats pozitīvākais bija tas, ka dibināja pilsētu, kurā mēs dzīvojam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1228565
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties