Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:621555
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Jūgendstils    3
  Latvijas Republikas laika pilsētbūvniecība    5
  Latvijas Republikas arhitektūra    21
  Secinājums    35
  Izmantotā literatūra    36
Darba fragmentsAizvērt

Aplūkojot Rīgas arhitektūru būtībā var spriest par arhitektūras stilu un īpatnību tendencēm visā Latvijā. Rīga ir pilsēta, kurā koncentrējas lielākā daļa arhitektūras pieminekļu. Tāpēc arī lielākoties rakstīšu par Rīgas arhitektūru. Tā kā Rīga ir mūsu galvaspilsēta, tāpēc arī tajā jau kopš seniem laikiem noris lielāka sabiedriskā dzīve un līdz ar to arī tajā ir sastopami izteiktāki arhitektūras piemēri.
Izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis ir sekmējis Rīgas, kā arī citu lielāko ostas pilsētu straujo attīstību jau kopš Hanzas savienības laikiem (19. gs). Kopš tā laika arhitektūra Latvijā ir aizvien straujāk attīstījusies, tika 1. un 2. pasaules kara laikā tā tika diezgan stipri izpostīta. Bet vislielāko kulmināciju tā sasniedz mūsdienās, lai gan par to dažu lietpratēju domas dalās. Tomēr bieži vien arhitekti „akli skrien” pakaļ mūsdienu arhitektūras tendencēm, nenovērtējot, tādas celtnes kā Latvijas dzelzceļa stacija, kura ļoti labi parāda padomju laika arhitektūru, tā ir kā sava veida piemineklis.
Latvijai ir pasaules līmeņa tradīcijas arhitektūrā un pilsētbūvniecībā un tās ir jāmāk izmantot un ar tām lepoties, kaut vai par piemēru pagājušā gadsimta jūgendstils.

Jūgendstils

20.gadsimta sākums Latvijas arhitektūrā ienāk ar jūgendstilu: “Būve nav jākonstruē no ārienes uz iekšieni, kā darīja agrāk, kad rūpējās tikai par impozantu fasādi, lai iekštelpu kārtība iznāktu kāda iznākdama, bet ir jākonstruē no iekšienes uz ārieni, jāierīko iekštelpas pilnīgi lietderīgas un daiļas un to kārtībai tad jāpiemēro nama ārējais veidols. Iekštelpām un nevis fasādei ir jābūt par izejas punktu.”…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties