Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:618401
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Monetārā savienība ir garantija pilnīgai valūtu konvertējamībai, pilnīgai kapitāla transakciju liberalizācijai. Tā nozīmē dalībvalstu nacionālo valūtu svārtību fiksētu robežu noteikšanu un maiņas kursu paritātes slēgšanu. Monetārā savienība saistās arī pilnīgu banku darbības un citu finansu tirgu integrāciju.
Būtiskākie priekšnoteikumi Ekonomikas un monetārās savienības (EMS) izveidei bija brīva kapitāla kustība, pilnībā integrēti banku un finanšu tirgi un nemainīgi noteikts valūtas maiņas kurss. Nākamais solis ekonomiskajā un monetārajā integrācijā bija vienotas valūtas ieviešana un neatkarīgas institūcijas – Eiropas Centrālās bankas – nodibināšana, kura koordinē un nosaka visus ar kopējo monetāro un valūtas politiku saistītos jautājumus.
Ekonomikas un monetārā sistēma tika ieviesta 3 posmos:
Pirmajā posmā (no 1990. gada 1. jūlija) galvenie mērķi bija kapitāla kustības liberalizācija, monetārās un ekonomiskās politikas koordinācijas pastiprināšana, lai veicinātu dalībvalstu ekonomisko tuvināšanos jeb konverģenci, visu dalībvalstu pievienošanās Eiropas Monetārajai sistēmai un iekšējā tirgus izveides pabeigšana (tas sāka darboties 1993. gada 1. janvārī). 1992. gadā parakstītā Māstrihtas līguma protokols paredzēja ekonomisko un monetāro apvienošanos un vienotas valūtas eiro ieviešanu īstenot vēlākais līdz 1999. gadam.
Otro posmu ievadīja Eiropas Monetārā institūta (EMI), Eiropas Centrālās bankas (ECB) priekšteča, nodibināšana Frankfurtē 1994. gada 1. janvārī. Tā galvenais mērķis bija, sadarbojoties ar ES valstu centrālajām bankām, ieviest Eiropas Centrālo banku sistēmu (ECBS), izveidot dalībvalstu monetārās politikas principus, kā arī pārraudzīt EMS darbību un valstu ekonomisko konverģenci, lai gatavotos dalībvalstu valūtas kursu fi ksēšanai pret eiro.
Tā kā otrajā EMS pakāpē piedalījās visas ES valstis, pāreja uz trešo pakāpi bija saistīta ar vienlaicīgu konverģences kritēriju izpildi, kas ietvēra šādas prasības:
• cenu stabilitātes pakāpi – infl ācijas līmenis valstī gada laikā pirms pievienošanās vienotajai valūtai nedrīkst pārsniegt triju pēc infl ācijas rādītājiem labāko ES valstu vidējo inflācijas līmeni vairāk par 1,5 %.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties