Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:618318
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Elektrovadītspēja    4
  pH vērtība    4
  Oksidēšanas-reducēšanas potenciāls    6
  Izšķīduša skābekļa koncentrācija    6
  Duļķainība    7
  Caurredzamība    8
  Bioķīmiskais skābekļa patēriņš, BSP    9
  Izmantota literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Elektrovadītspēja

Elektrovadītspēja ir vides fizikāli ķīmiskais raksturlielums. Tas ir tieši saistīts ar jonu (gan pozitīvi, gan negatīvi lādētu) daudzumu ūdenī. Jo vairāk jonu ūdenī, jo labāk tā vada elektrību, jo augstāka ir tā elektrovadītspēja. Jūras ūdenī ir izšķīdināti daudzie neorganiskie sāļi. Tātad jūras ūdenim ir augstāka elektrovadītspēja, nekā iekšzemes ezeru ūdenim. Jo bagātāka ar minerālvielām ūdens, jo augstāka ir tā elektrovadītspēja. Elektrovadītspējas mērvienība ir mS/m. Elektrovadītspēju mēra ar speciāliem portatīviem instrumentiem (zondēm), kuri ir piemēroti lauka apstākļiem. Līdzstrāvas tipa elektrovadītspējas analizatora darbības princips balstās uz sprieguma mērījumiem starp elektrodiem pie uzdotas strāvas. Elektrovadītspēju nosaka pēc attiecīga lieluma, katra mērījuma gadījumā šūna ir individuālā, tāpēc nolasīta vērtība jāreizina ar mēršūnas konstanti, kas iegravēta uz tās. Jāpievērš uzmanība tam, lai uz elektrodiem neveidotos nosēdumi.
Elektrovadītspēja vērtība ir atkarīga no temperatūras, dziļuma, un pH (ja ūdens pH ir zemāks par 5.3). Tāpēc noteiktā temperatūrā noteiktu vērtību koriģē uz elektrovadītspēju pie fiksētas temperatūras (250C).
Ar sistēmas zondi CDT (conductivity, temperature, depth), var reģistrēt 3 parametrus: elektrovadītspēju, temperatūru, dziļumu nepārtraukti, automātiskā režīmā. Iegūtus datus koriģē pēc formulas:
 = a* Ks*Kt*KpH, kur: - elektrovadītspēja
a-nolasīta vērtība,
Ks - mēršūnas konstante,
Kt - korekcija uz to,
KpH - korekcija uz pH.
Jaunākas paaudzes instrumentos ir iebūvēta temperatūras šūna, kura temperatūru koriģē automātiski. Mērījumi pa kabeli tiek ievadīti datorā. Mērījumu šūnas periodiski jākontrolē, pārbaudot tās standartšķīdumus (izmanto kālija hlorīda standartšķīdumus).
Disociēto jonu daudzums pieaug ar paskābināšanas. Tāpēc skābie nokrišņi ir daudz bagātāki ar joniem, nekā tīrs ūdens. Ja ir zināms dabisko ūdeņu sastāvs, pēc to elektrovadītspējas vērtības var empīriski noteikt kopējo jonu daudzumu.
pH vērtība
pH izsaka kā negatīvo logaritmu no H+ jonu koncentrācijas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties