Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:617230
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Taenia solium- Cūkas jeb apbruņotais lentenis.
Cūkas lentenis izraisa divas slimības: teniozi- ja cilvēks ir definitīvais saimnieks, cisticerkozi- ja cilvēks ir starpsaimnieks.
Ģeogrāfiskā izplatība: Visā pasaulē, biežāk Dienvideiropā, Centrālajā un Dienvidamerikā, Indijā, Ķīnā, Indonēzijā.
Lokalizācija: Cūkas lentenis pieaugusī forma parazitē tievajās zarnās, kāpuru stadijā- finna (cisticerks) – parazitē šķērssvītrotajā muskulatūrā, acīs, smadzenēs, sirdī, plaušās, aknās.
Mofoloģiskais raksturojums: Cūkas lenteņa ķermenis ir lentveida, dorsoventrāli plakans, balts vai iedzeltens, 2-3m garš, retāk 5-6m garš, proglotīdu skaits 900-1000. Strobilai ir trīs sastāvdaļas: galviņa(skolekss), kakliņš, proglotīds. Galviņas diametrs ir viens milimetrs, uz galviņas ir 4 piesūcekņi un snuķis ar dubultu āķīšu vainadziņu. Ar snuķa āķīšiem cūkas lenteņa galviņa atšķiras no vērša neapbruņotā lenteņa galviņas bez āķīšiem, tāpēc šis lentenis nosaukts par apbruņoto lenteni. Aiz galviņas atrodas kakliņš, tā ir visšaurākā neposmotā strobilas daļa- augšanas zona. No kakliņa visā tārpa dzīves laikā pumpurojas jauni proglotīdi. Proglotīdi ir trīs veidu: jaunie, mazie proglotīdi ar neattīstītu dzimumsistēmu, hermafrodītiski proglotīdi ar sievišķo un vīrišķo dzimumorgānu sistēmu un nobriedušie proglotīdi.
Hermafrodītiskie proglatīdi atrodas strobilas vidusdaļā, kas pēc formas atgādina kvadrātu. Katram proglotīdam ir izvadsistēmas vadi. Sānu vadi ir baltu kanālu veidā, tos katra posma nobeiguma daļas beigās savieno šķērseniski kanāli. Sievišķā dzimumsistēma sastāv no trīsdaļīgas olnīcas, ootipa, dzeltenumdziedzeriem, Melisa ķermenīšiem, vagīnas un dzemdes. Olnīcai ir divas galvenās daļas un trešā mazākā- papildu daļa. Ar šo trešo olnīcas daļu cūkas lenteņa olnīca atšķiras no vērša lenteņa olnīcas. Dzeltenumdziedzeris sastāv no daudziem sīkiem ķekarveida dziedzerīšiem .

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties