Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:617087
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Valsts raksturojums    3
2.  Ģeogrāfiskais stāvoklis    4
3.  Dabas apstākļi    5
4.  Dabas resursi    6
5.  Iedzīvotāji    6
6.  Saimniecība    7
6.1.  Attīstības tendences    7
6.2.  Rūpniecības nozares    7
6.3.  Lauksaimniecība    8
6.4.  Transports    9
6.5.  Tūrisms    9
7.  Secinājumi    10
Darba fragmentsAizvērt

Slovākija ieguva neatkarību 1993. gadā, kad Čehoslovākija sadalījās divās daļās. Slovākija ir 48 845 km2 liela. 2007. gada jūlijā Slovākijā tika reģistrēti 5 447 502 iedzīvotāju. Slovākijas galvaspilsēta ir Bratislava, kura ir arī lielākā pilsēta Slovākijā.
Slovākija ir parlamentāra republika. Slovāku parlamentā ir 150 vietas un tās locekļi tiek ievēlēti tautas nobalsojumā ik pēc 4 gadiem. Parlaments ievēl prezidentu uz 5 gadiem. Prezidents ir valsts galva ar tiesībām iecelt premjerministru kā valdības vadītāju. Savukārt premjerministrs sastāda ministru kabinetu, kuru apstiprina parlaments.
Pēdējās parlamenta vēlēšanas notika 2006. gada 17. jūnijā, prezidenta vēlēšanas – 2004. gada aprīlī, kad tika ievēlēts Ivans Gašparovičs. Parlamenta vēlēšanās uzvarēja Slovāku Sociāldemokrātiskā partija „ Smer - sociálna demokracia” iegūstot 29% balsu; otrie palika Slovāku Demokrātiskā un kristīgā savienība – „Demokratická strana”, kas ieguva 18% balsu.
Slovākijas augstākā juridiskā vara pieder Konstitucionālajai Tiesai (Ústavný súd), kas lemj par valsts konstitūciju ietekmējušiem jautājumiem. Visus 13 tiesas tiesnešus apstiprina valsts prezidents, taču kandidāta sarakstu sastāda parlaments. Slovākijas premjerministrs ir Roberts Fiko.
Slovākija ir Eiropas Savienības dalībvalsts kopš 2004. gada 1. maija, kā arī NATO dalībvalsts kopš 2004. gada 29. marta.
Vēl 90. gadu vidū eiroskeptiskā un pusdiktatoriskā Mečiāra vadītā Slovākija bija tālu no domas par eiro ieviešanu, bet jau šī gada maijā Eiropas Centrālā banka un Eiropas Komisija
Konverģences ziņojumos secināja, ka Slovākija izpildījusi Māstrihtas kritērijus, un ierosināja Eiropas Padomei atbalstīt Slovākijas pāreju uz eiro. 7. jūlijā tika pieņemts galīgais lēmums par Slovākijas pilntiesīgu dalību eiro zonā ar 2009. gada 1
janvāri, nosakot maiņas kursu 1 EUR = 30.1260 SKK.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties