Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:615188
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tad nāca 19. gadsimta vidus – pateicīgākais un labvēlīgākais laiks latviešu tautasdziesmu vākšanai. Izveidojās laba augsne mūzikas folkloristikas pētīšanai. Tas skaidrojams ar nacionālās pašapziņas pieaugumu, kas tolaik bija raksturīgs arī citām valsīm ap Baltijas jūru, kur arī koru dziedāšanas pasākumi atzīmējami ar to pašu laiku. Tad radās neierobežota iespēja komponēt. Daudzi latviešu mūziķi tolaik bija dedzīgi tautas garīgā mantojuma vācēji, veidoja apdares un harmonizēja dziesmas koriem un simfoniskajiem orķestrim. Protams, bija jūtama Krievijas mūzikas skolas ietekmne, jo sava daļa jauno mūziķu izglītojās Pēterburgas un Maskavas mācību iestādēs. Mūziku neizbēgami ietekmēji arī vācu kanoni. Radās pirmās kora dziesmas, simfoniskā un vokāli simfoniskā mūzika, arī Valsts himna. No šī laika mūzikas zelta fondā var ieskaitīt skaņdarbus, ko komponēja Jurjānu Andrejs, Jāzeps Vītols, Emīls Dārziņš, Alfrēds Kalniņš, Emilis Melngailis, brāļi Jāzeps un Jānis Mediņi.
Pirmie Dziesmu svētki notika 1864. gadā, kur tika dziedātas garīgās dziesmas un latviešu tautasdziesmas. Taču I Vispārējie Latvijas Dziesmu svētki notika 1873. gadā, kad svētkus rīkoja Rīgas Latviešu biedrība. Toreiz piedalījās 45 kori. Kopš tiem laikiem ir paturēts svētku organizācijas modelis – svētku gājiens cauri Rīgai un koru sadziedāšanās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1338098
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties