Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Jaunlaulāto sociāli demogrāfiskais apsekojums Latvijas PSR

     

    Eseja3 Socioloģija

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:613963
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sociālistiskajā sabiedrībā ģimenes pamats ir laulība starp vīrieti un sievieti kā sociāli sankcionēta dzimumu attiecību forma. Laulība un ģimene ir sociāli institūti, kas ietver bioloģiskās un sabiedriskās, ekonomiskās un ideoloģiskās attiecības.
Stāšanos laulībā un ģimeņu veidošanu kā demogrāfiskus procesus būtiski iespaido sociālekonomiskie apstākļi. Tie iedarbojas nevis tieši, bet caur sabiedrisko apziņu, gala rezultātā ietekmējot sabiedrības locekļu demogrāfisko rīcību. Tāpēc, pētījot laulību un ģimeni, demogrāfi arvien biežāk izmanto arī socioloģijas un sociālās psiholoģijas atziņas, pētīšanas metodes un instrumentāriju. Izveidojusies īpaša pētījumu grupa, kas nosaukta par sociāli demogrāfiskajiem pētījumiem.
Tautas skaitīšanas un tekošās iedzīvotāju uzskaites materiāli, kas parasti veido demogrāfisko pētījumu empīrisko bāzi, sniedz tikai pašas vispārīgākās ziņas par laulībām un ģimeņu veidošanos un nenodrošina to vispusīgu un kompleksu izpēti. Tāpēc daudzi pētījumi balstās uz speciālu izlases veida sociāli demogrāfisku apsekojumu aptauju materiāliem. Šo apsekojumu programmās var ietvert jautājumus, uz kuriem citādi iegūt atbildes praktiski nav iespējams. Aptauju gaitā iegūst pētījamā kontingenta personu demogrāfisko, sociālo un ekonomisko raksturojumu, kā arī noskaidro to uzskatu par konkrētiem demogrāfiskiem notikumiem un procesiem.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties