Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:613253
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārds temperatūra nozīmē fizikāls lielums, kas raksturo ķermeņa sasiluma vai atdzisuma pakāpi (to mērī grādos pēc dažādām skalām). Ar temperatūru mēs sastopamies ikdienu, tā kā jūtamies – karsti, auksti, vēsi komfortabli vai vēl kā savādāk. Mūsu dzīve nav iedomājama bez Celsija skalas, tā tika izgudrota ap 18. gs. un to izmanto vēl šobaltdien. Ar Celsija skalas palīdzību mēs nosakām temperatūru, piemēram, cik auksts vai karsts ir ārā, vai kāda ir mūsu ķermeņa temperatūra u.t.t. Manuprāt, Celsija skala patiešām ir ērtākā temperatūras mērīšanas skala, un es to atspoguļoju savā darbā.
Ar vārdu temperatūra jau no seniem laikiem raksturo ķermeņa sasilšanas pakāpi. Karsts, silts, vēss, auksts – tā visbiežāk cilvēks saka par savā apkārtnē esošo ķermeņu siltumu. Taču cilvēkam siltuma izjūta ir subjektīva. Viens saulē sakarsis, iet peldēties, un viņam ūdens liekas auksts. Cits turpretī jau labu laiku peldas un jūtas lieliski. Tāpat notiek, ja gribam par kāda ķermeņa sasiluma pakāpi pārliecināties, pataustot to ar roku. Vannā ielaisto ūdeni raugot ar roku, tas sākumā var šķist par karstu, lai tajā iekāptu. Paturot roku ūdenī, pēc laika var izrādīties, ka vēlamies to vēl siltāku. Mūsu plaukstas āda izrādās visai nederīgs mērinstruments ķermeņu sasiluma pakāpes viennozīmīgai noteikšanai. Jārada instruments, ar kuru ķermeņa sasiluma pakāpi var izmērīt neatkarīgi no mūsu subjektīvās siltuma sajūtas. Tāds instruments ir termometrs.
Daudzas cietvielu, šķidrumu un gāzu īpašības ir atkarīgas no ķermeņa sasiluma pakāpes. Šī parādība tad arī ir pamatā termometra darbībai. Piemēram, metāla stienītim sasilstot, tā garums palielinās. Vai arī – traukā ieliets šķidrums sasilstot izplešas, un tā tilpums palielinās. Ja slēgtā traukā sasilda gāzi, tad pieaug tās spiediens uz trauka sienām. Gāzes spiediena izmaiņa norāda, kā mainās tās temperatūra. Šajos piemēros ķermeņu temperatūru nosaka, mērot ķermeņa garumu, šķidruma tilpumu vai gāzes spiedienu.
Lai dažādu ķermeņu temperatūras varētu savstarpēji salīdzināt, jāvienojas, kas ir temperatūras vienība un kā var noteikt tās lielumu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties