Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:610244
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.12.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Mantojuma tiesības romiešu civiltiesībās    5
1.1.  Likumiskā mantošana    7
1.2  Mantošana pēc testamenta    8
2.  Spēja taisīt testamentu    10
3.  Testamentu pamatveidi    13
4.  Privātie un publiskie testamenti    14
5.  Īpašie testamenti    16
  Kopsavilkums    18
  Izmantoto avotu saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
1. Salīdzinot romiešu mantojuma veidus ar mūsdienu mantojuma veidiem ir jāsecina, ka mūsdienās mantojums tiek nodots uz līguma pamata, balstosties uz mantinieka un mantas atstājēja noslēgta kopēja dokumenta formalitātēm, kuru atsaukt vai atcelta nav iespējams līdz abas puses nav vienojušās. Bet romiešiem galveno lomu spēlēja formāls vienpusējs akts-testaments, kura pamatā bija mantojuma atstājēja brīvas gribas izpausme, norādot sev piederošās mantas turpmāko īpašnieku.
2. Mūsdienās, tieši tā pat, kā seno romiešu mantojuma tiesībās pastāv speciālas prasības, pēc kurām vadoties var spriest un noteikt kura persona ir tiesīga un spējīga taisīt testamentu. Protams ir arī dažas nianses, kas atšķiras, piemēram, mūsdienās testamentu taisīt var arī izšķerdētāji, kā rī nav nepieciešama tik daudzu liecinieku klātbūtne, kā romiešu laikos, testators personīgi izskata savu pēdējo gribu pie zvērināta notāra, piedaloties diviem lieciniekiem.
3. Mūsdienās nepastāv īpašie testamenti; tie ir pievienoti pie diviem testamentu pamatveidiem (publiskie un privātie testamenti), kas saglabājušies jau no romiešu civiltiesībām, līdz ar to var secināt, ka mūsdienās testamentārā mantošana ir nedaudz izmainīta. Ir skaidri saskatāms tas, ka viena daļa no romiešu civiltiesībām (īpašie testamenti) ir apvienota ar vispārējiem testamentu pamatveidiem, kas liecina par to, ka mūsdienās pēc iespējas vairāk tiek „saspiesta” pamatinformācija, kas iegūta jau no romiešu civiltiesībām, lai iegūtu plašāku ieskatu jaunākajai informācijai, kas tiek pievienota laika gaitā, mainoties sabiedrībai. Autore, kā viena no sabiedrības daļas loceklēm, ieteiktu šadu saspiešanu turpmāk neveikt, jo tas būtiski var ietekmēt civillikumā ietvertās normas. Ar laiku tās var tikt arvien vairāk „saspiestas”, līdz ar to, grūtāk saprotams un pielietojamas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1335715
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties