Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:608541
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
Darba fragmentsAizvērt

2008.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Indiju sasniedza 37,8 miljonus eiro (26,46 miljonus latu), kas ierindoja Indiju 39.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem Latvijā darbojas 43 uzņēmumi ar Indijas kapitāla līdzdalību. Eksports uz Indiju veidoja 10,4 miljonus eiro (7,28 miljonus latu) - 0,1% no kopējā eksporta, savukārt imports 27,4 miljonus eiro (19,18 miljonus latu) - 0,2% no kopējā importa. Tādējādi Indija bija Latvijas 46.nozīmīgākais eksporta un 32.nozīmīgākais importa partneris. Galvenās eksporta preču grupas uz Indiju 2008.gadā bija optiskās ierīces un mēraparāti, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, metāli un to izstrādājumi, kā arī ķīmiskās rūpniecības produkcija. Importā dominēja ķīmiskās rūpniecības produkcija, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi un pārtikas rūpniecības produkti.
Savukārt 2010. gadā Indija bija Latvijas 23. lielākais preču eksporta un 31. lielākais preču importa partneris. Jāmin, ka 2010.gadā eksports uz Indiju bija 25,3 miljons latu un tādējādi eksporta pieaugums bija 336%, tāpat arī imports 2010.gadā pieauga par 55%. Galvenās eksporta preču grupas bija metāli un to izstrādājumi, mašīnas un mehānismi, elektriskās ierīces, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi. Savukārt importā dominēja ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru produkcija, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, plastmasas un izstrādājumi no tām, pārtikas rūpniecības produkti.
Kā uzsver Ekonomikas ministrija Latvijai līdz šim nav bijusi aktīva sadarbība ar Indijas valsts institūcijām vai uzņēmumiem enerģētikas jomā. Iespējamo sadarbību ar Indiju enerģētikas sektorā varētu attīstīt, īstenojot valsts līmeņa daudzpusējas sadarbības programmas, zinātnes un rūpniecības sadarbības programmas energoefektīvu iekārtu izstrādē un ieviešanā, piesaistot Latvijas zinātnisko potenciālu, kā arī energoefektīvas produkcijas un iekārtu ražošanas un izmantošanas veicināšanas programmas.
Ievērojot iepriekš minēto, jāsecina, ka sadarbība ar Indiju pēdējā gada laikā ir palielinājusies, par ko liecina eksporta straujais pieaugums, tūrisma firmu, kas piedāvā ceļojumus uz Indiju, pieaugums, tāpat jāmin, ka Latvijā popularitāti ir guvušas Indijas medicīnas (ajūrvēdas) atziņas, ajūrvēdas masāžas, jogu veidi, kas arvien biežāk tiek apspriesti presē. Ņemot vērā iepriekš minēto, autores redz lielas iespējas valstu sadarbībai izglītības un kultūras jomā, tāpat informācijas un telekomunikāciju tehnoloģijas, tūrisma un farmācijas jomā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1326560
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties