Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:607740
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.09.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Imanuels Kants (1724-1804) ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas filosofiem un viņu uzskata arī par pēdējo lielo Apgaismības filosofu. Viņa darbs būtiski ietekmēja romantisma un ideālisma filosofijas skolas XIX gadsimtā, un tajā sakņojas arī Hēgeļa filosofiskie uzskati. Kants turpināja Jaunlaiku filosofijā aizsākto – pētīja prātu. Viņa ētisko atziņu veidošanos dziļi ietekmējusi arī stoiķu mācība par pienākumu. Kanta ievērojamākie darbi: „Tīrā prāta kritika”, „Prakstiskā prāta kritika”, „Spriestspējas kritika”.
A priori, a posteriori (lat. No agrākā, no vēlākā). „Jēdzienu pāris izziņas teorijā, ko ieviesa sholastiķi, atsaucoties uz Aristoteļa nošķīrumu (hysteron un proteron). Aprioras atziņas ir no cilvēka pieredzes neatkarīgas, tikai no prāta gūtas atziņas.”1 Spriežot pēc Kanta, metafizika nodarbojas ar „sintētiskiem spriedumiem a priori”, izņemot gadījumus, kad „metafizika runā par atsevišķo zinātņu pamatlikumiem vai noteiktiem izziņas nosacījumiem vai vadmotīviem, piemēram, par bezgalības „ideju”, un vienlaikus neapgalvo nekādas izzināmas bezgalības pastāvēšanu, - vienīgi tad ir iespējama metafizika kā zinātne.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties