Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:607490
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Stiklu purvi atrodas Stiklu dabas lieguma teritorijā, kas izveidots 1977.gadā. Platība 6636 ha, daļa atrodas Ventspils un daļa atrodas Talsu rajonā. Teritorijai raksturīga maz pārveidota, savdabīga ainava, augstais – pārejas purva tips.
Augstajos (sūnu) purvos kūdras slānis ir tik biezs, ka vairs nav iespējama gruntsūdens pieplūde. Ūdeni un barības vielas tie saņem tikai ar atmosfēras nokrišņiem. Tie var būt kupolveida vai lēzeni, kā arī klaji un apauguši ar sīkām priedītēm, nereti ir nelieli purva ezeriņi. Pārejas purvos ir samazinājusies gruntsūdens nozīme, bet palielinājusies nokrišņu loma. Tie ir kā starpstadija starp zemajiem un augstajiem purviem un sastopami ezeru krastos, kā arī augsto purvu malās. Līdzīgi kā zemajos purvos, te sastop grīšļu sugas, bet sūnu sastāvā dominē sfagni.
Dabas liegums Stiklu purvi sastāv no 4 purviem Ventspils rajonā – Vasenieku, Dižpurva, Pumpura purva un Vanagu purva. Bez tam 3 purvi atrodas Talsu rajonā – Medņu purvs, Zvaguļu purvs un Lielsalas (Sēmes) purvs. Teritorijā esošie biotopi – meži 45,1% (skujkoku meži 31,3%, jaukti meži 13,5%, lapkoku meži 0,3%); mitrāji 29,9% (kūdras purvi 28,9%, ūdenstilpes 1%); krūmi 23,5 %; mākslīgie biotopi 1,4%; zālāji 0,1%. Arī bebri šeit ir izveidojuši savu biotopu. 1992.gadā teritorija iekļauta neprivatizējamo teritoriju sarakstā (to iespējams privatizēt vienīgi atbilstoši 1995.g. 22.aprīļa MK 81.panta kārtībā pieņemtajiem noteikumiem Nr.114).
Stiklu apkārtnē purvi, ezeri un mežu masīvi veido visai unikālu dabas kompleksu, ko vietām diezgan būtiski jau skārusi saimnieciskā darbība (meliorācija, kūdras ieguve, mežizstrāde).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties