Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:606726
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nervaudi – ļoti specializēti audi, kas veido nervu sistēmu, kura organismā saskaņo visu audu un orgānu darbību. Nervaudu galvenā funkcionālā un uzbūves vienība ir nervu šūnas (neironi). Tās ietvertas neiroglijā, kas veido apmēram 40% smadzeņu tilpuma. Neiroglijas šūnas ir 3 – 4 reizes mazākas nekā nervu šūnas. Neiroglija aizsargā nervu šūnas, nodrošina nervaudu vielmaiņu, ir barjera starp nervu šūnām, asinīm un smadzeņu šķidrumu, veido nervu šūnu izaugumu – neirītu un dendrītu apvalkus, kā arī veic fagocitozes funkciju. Organismam novecojot, nervu šūnu skaits CNS samazinās, bet neirogliju šūnu skaits palielinās, jo tās saglabā spēju dalīties.
Nervu sistēma – apvieno un koordinē visu orgānu un sistēmu darbību; tā nosaka organisma vienotību un realizē tā saistību ar ārējo vidi – pielāgošanos ārējās vides mainīgajiem apstākļiem. Kopīgo nervu sistēmu iedala somatiskajā nervu sistēmā (inervē šķērssvītru muskulatūru, ādu un maņu orgānus) un veģetatīvajā nervu sistēmā (inervē iekšējo orgānus). Tās ir savstarpēji saistītas un ietekmē viena otru. Nervu sistēmai ir 2 daļas: centrālā (CNS) un perifēriskā. CNS veido galvas smadzenes un muguras smadzenes, bet perifērisko – 12 pāri galvas smadzeņu nervu un 31 pāris muguras smadzeņu nervu. Ar centrālo dalu saistīta augstākā nervu darbība. Morfoloģiski nervu sistēmu veido nervaudi. Šūnu ķermeņi veido t.s. pelēko vielu, bet izaugumu – balto vielu. Nervu šūnas nepāriet cita citā, bet savstarpēji kontaktējas (saskaras) t.s. sinapsēs. Izšķir 3 nervu šūnu tipus: jušanas, kustību un asociatīvās.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties