Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:588721
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.06.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

No trimdas autoriem vēlos akcentēt A.Johansona atziņu par hernhūtiešu izcilo nozīmi garīgajā dzīvē un kustības vēstures apjomīgu aprakstu savā monumentālajā pētījumā par 18. gadsimta Latvijas kultūras vēsturi. Tikmēr A. Spekke par hernhūtiešiem savā pētījumā „Latvijas vēsture” izsakās diezgan rezervēti: „Būtu netaisnīgi neatzīmēt šeit 18. gs. reliģisko mistiku pašu latviešu zemnieku vidū, kas ir ap Brāļu draudzi jeb Hernhūtiešiem kustību. Ja šī kustība būtu uzskatāma par vienkāršu sektantismu, pietiktu ar tās pieminēšanu vien, bet, tā kā, reliģiskie pamati šeit drīz vien sāk uzrādīt sociālas un nacionālas īpatnības, ir pie tās tuvāk jāpakavējas.” A. Spekke brāļu kustību tālāk raksturo kā reformātu kustības novirzienu, akcentējot bažas, ko šī kustība radījusi muižnieku aprindās.
Mūsdienu historiogrāfijā hernhūtiešu brāļu draudžu pētīšanai pievērsies Gundars Ceipe, viņa 2010. gada promocijas darba izpētes objekts ir brāļu draudzes 20. gadsimta sākumposmā (1918. – 1940.). Tomēr formulējot brāļu draudžu statusu G. Ceipe norāda uz interesantu vispārīgu faktu, kurš iepriekš nav akcentēts: „Tās bija pilnībā neformālas zemnieku sabiedriskās organizācijas bez jebkāda juridiska statusa attiecībās ar valsti. Šī iemesla dēļ izveidojās neparasta situācija — latviešu Brāļu draudzei bija spēcīga organizācija ar visaugstāko autoritāti latviešu acīs, tomēr līdz pat Latvijas valsts izveidei tai nebija izveidots juridiskas personas statuss.” …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1354595
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties