Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:586435
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

LPSR Tautas dzejnieks Jānis Sudrabkalns (īstajā vārdā Arvīds Peine, no 1925. gada Arvīds Sudrabkalns) dzimis Inčukalnā. Tēvs nomā krogu, un zēna bērnība paiet bezrūpībā un vientulībā. Par viņa labāko draugu uz visu mūžu kļūst grāmata. Viņš mācās Jaunpiebalgas pagastskolā un Vecpiebalgas draudzesskolā, bet ar 1908. gadu - Dubultu ģimnāzijā, ko nepabeidz, jo nomirst tēvs. Jau skolas gados Sudrabkalns raksta dzejoļus un prozas tēlojumus, kas tiek publicēti, sākot ar 1909. gadu. Jaunais dzejnieks pašmācības ceļā apgūst valodas un studē literatūru.
1915. gadā Sudrabkalns tiek iesaukts armijā, kur beidz feldšeru kursus. 1917. gadā viņš dien latviešu strēlnieku pulkā. Oktobra revolūciju Sudrabkalns vēl īsti neizprot. [1]
Kad Latvijā nodibinās buržuāziskā republika, Sudrabkalns cer uz tās demokrātiju un viļas. Vilšanās sāpes atspoguļojas viņa dzejoļu krājumos „Spārnotā Armāda” (1920), „Pārvērtības” (1923), „Spuldze vējā” (1931). Šai laikā Sudrabkalns raksta arī teātra kritikas, mūzikas recenzijas, tulko Šilleru, Šekspīru, Rolānu un citus rakstniekus. 1937. gadā iznāk viņa miniatūru krājums „Viena bezdelīga lido”.
Jauna dzīve dzejniekam sākas 1940. gadā. Viņa dzeja iezaigojas gaišās, optimistiskās krāsās. Tēvijas kara laikā Sudrabkalns dzīvo Maskavā un visu talanta spēku atdod cīņai pret fašistiskajiem iebrucējiem. Viņa dzeja iedvesmo tautu cīņā pret okupantiem. 1947. gadā iznāk Sudrabkalna dzejoļu krājums „Brāļu saimē”, par kuru dzejnieks saņem PSRS Valsts prēmiju. [1]
Miniatūru krājums „Bezdelīgas atgriežas” (1951) palīdz celt jauno, sociālistisko sabiedrību. Sudrabkalna publicistiskie raksti sakopoti krājumā „Karogi sasaucas” (1950).
1964. gadā iznāk divas Sudrabkalna grāmatas: „Vēl viens pavasaris”, kur vērtēti nesenās pagātnes notikumi un mūsdienu problēmas, un „Pavasara pārdomas”, kur apkopotas labākās viņa miniatūras. 1969. gadā izdota Sudrabkalna dzejoļu izlase „Osis logā”, 1974. gadā - dzejoļu izlase „Sapņotājiem”.
Sudrabkalns apbalvots ar diviem Ļeņina ordeņiem un diviem Darba Sarkanā Karoga ordeņiem. 1974. gadā viņam piešķirts Sociālistiskā Darba Varoņa nosaukums.
Dzejnieks apglabāts Raiņa kapos. [1]

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1125287
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties