Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:586065
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Kas ir mikroviļņi?    3
  Kas ir mikroviļņu krāsns?    3
  Mikroviļņu pārvietošanās    3
  Enerģijas atstarošana    3
  Enerģijas caurplūde    4
  Enerģijas absorbcija    4
  Mikroviļņu krāsns konstrukcija    4
  Mikroviļņu krāsns galvenās sastāvdaļas    4
  Mikroviļņu krāsns funkcionālā uzbūve    5
  Svarīgi drošības noteikumi    6
  Uzstādīšana    7
  Drošības pasākumi    7
  Mikroviļņu krāsnij piemēroti trauki    9
  Kā pārbaudīt trauku ?    9
  Stikla un porcelāna trauki    10
  Plastmasa un papīrs    10
  Salmu pinumi un koks    10
  Metāls    10
  Termometri    11
  Produktu raksturojums    11
  Sākuma temperatūra    11
  Produktu sastāvs    11
  Produktu blīvums    11
  Nevēlami produkti    11
  Padomi ēdienu gatavošanai mikroviļņu krāsnī    12
  Apmaisīšana un apgrozīšana    12
  Kā izvietot produktus?    12
  Pasargāšana no pārkaršanas    12
  Pēc izņemšanas – nogaidīt    12
  Sadurstīšana    13
  Pamatlikums    13
  Jaudas rezīmi    13
  Saldētu produktu atkausēšana    4
  Acumirklīgā atkausēšana    14
  Zupu gatavošana    14
  Dārzeņu gatavošana    14
  Gaļas ēdienu gatavošana    15
  Zivju ēdienu gatavošana    15
  Kā ēdiena gatavošana mikroviļņu krāsnī atšķiras no tradicionālajiem ēdiena gatavošanas paņēmieniem?    16
  Kādiem nolūkiem var izmantot mikroviļņu krāsni?    16
  Mikroviļņu krāsns kaitīgā ietekme    17
  Uzturvielu iznīcināšana pārtikā    17
  Mikroviļņu krāsns izmantošanas bīstamība    17
  Kaitējumi, kādus veselībai nodara pārtika un dzērieni, kas sildīti vai atkausēti mikroviļņu krāsnī    18
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Mikroviļņu krāsnij piemēroti trauki
Mikroviļņu krāsnī var ievietot daudzus parastos traukus, kuriem nav metāla daļu: ugunsdroša vai karstumizturīga stikla, porcelāna un māla šķīvjus, bļodas un katliņus. Der arī stipras plastmasas trauki, kurus drīkst likt trauku mazgājamā mašīnā un kuri iztur augstu temperatūru. Ēdiena uzsildīšanai var izmantot pat koka vai salmu pinuma traukus, tikai uzmanoties, lai tos nesabojātu.
Papildus materiālam jāpadomā arī par vispiemērotākām trauku formām. Apaļos traukos ēdiens cepas vienmērīgāk nekā kvadrāta vai taisnstūra formas traukos. To stūri saņem visvairāk mikroviļņu enerģijas, un tāpēc šajās vietās ēdiens ir par agru gatavs. Vislabākā forma ir gredzenveidnei, jo mikroviļņi piekļūst tās vidum tikpat viegli kā sāniem. Ja ēdiena gatavošana saistīta ar strauju ūdens vārīšanos, nepieciešams izvēlieties dziļākus traukus; arī briestošai masai vajadzīgs pietiekami liels trauks.

Kā pārbaudīt trauku ?
Lai pārbaudītu, vai trauks derīgs lietošanai mikroviļņu krāsnī:
1. Ieliekt trauku krāsnī kopā ar glāzi ūdens.
2. Karsēt 1 minūti pilnas jaudas režīmā.
3. Ja trauks paliek vēss, bet ūdens ir sakarsis, trauks ir izmantojams.
4. Ja ūdens ir vēss, bet trauks – karsts, tas nav derīgs.

Stikla un porcelāna trauki
Parastai cepšanai un uzsildīšanai var lietot ugunsdroša stikla traukus, ja vien tiem nav metāla daļu. Augstākām temperatūrām tomēr vajag izvēlēties tieši mikroviļņu krāsnīm paredzētos stikla traukus.
Mikroviļņu krāsnīs var gatavot ēdienus arī izturīga porcelāna traukos, kuriem nav metāla daļu. Porcelāna šķīvjus izvēlas atsevišķu porciju sagatavošanai, kā arī izmanto vāku vietā.
Nedrīkst lietot porcelāna un stikla traukus ar zeltītu vai sudrabotu maliņu. Nelietot māla traukus, kas nav no iekšpuses un ārpuses pilnīgi klāti ar glazūru, jo tie var absorbēt produktu mitrumu un nevēlami ietekmēt ēdiena gatavošanu.

Plastmasa un papīrs
Īslaicīgai ēdiena sasildīšanai der virtuves papīrs un stingra, trauku mazgājamām mašīnām piemērota plastmasa. Ēdienu pārsegšanai jālieto pergamenta papīru vai ietinamo plēvi, kas derīga mikroviļņu krāsnij.
Kad lieto plastmasas trauku mikroviļņu krāsnī, jābūt uzmanīgiem. Nedrīkst lietot plastmasas traukus produktiem, kuros ir daudz tauku vai cukura, jo tauku un cukura ietekmē plastmasa var deformēties.
Nelietot tādu vieglu plastmasu kā jogurta vai margarīna iepakojumi, jo tie var izkust.
Nelietot melamīna un polistirola traukus, jo tie var pārkarst un saplaisāt.
Cepešu maisiņi ir sevišķi labi gaļas un putnu cepšanai, jo palīdz tiem nobrūnēt.

Salmu pinumi un koks
Salmu pinuma grozus var izmantot īslaicīgai maizes vai smalkmaizīšu sildīšanai. Taču pēc pastāvīgas lietošanas mikroviļņu krāsnī tie paliek trausli un viegli lūst.
Koks satur maz mitruma, kas iztvaiko, un pastāvīga tā lietošana mikroviļņu krāsnī izraisa koka trauku plaisāšanu. Koka karotes var atstāt krāsnī uz īsu brīdi, ja tās tiek lietotas, kad gatavo mērci; pēc 2 minūtēm kāti kļūst ļoti karsti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties