Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:585799
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tiesību objekti ir lietas vai nemateriāli labumi, kas var tikt pakļauti civiltiesību subjekta tiesiskajai varai. Tiesību objekts tātad ir tiesību subjekta pretstats. Tiesību objekti paši nevar būt tiesību un pienākumu nesēji, jo ir pakļauti tiesību subjekta īstenotajai tiesiskajai virskundzībai.
Tiesisko virskundzību pār tiesību objektu tiesību subjekts īsteno, izlietojot savas subjektīvās tiesības. Vispārīgais princips ir tāds, ka tiesību subjekts var iegūt tiesību objektu un pēc iegūšanas to valdīt, lietot, atsavināt vai pat iznīcināt. Par tiesību objektiem ir atzīstamas tikai tādas tiesību subjektiem piederošas lietas vai nemateriālās vērtības, kas var būt civiltiesiskās apgrozības priekšmets vai vismaz atrasties kādas personas absolūtā tiesiskā varā, parasti īpašumā. Cilvēka personības elementi (ķermenis, dzīvība, veselība, gods, cieņa) nav tiesību objekti. Šīs cilvēka kā personības neatņemamās sastāvdaļas nav atsavināmas, neatrodas īpašumā un līdz ar to nevar būt civiltiesiskās apgrozības priekšmets. Tiesību objekti nevar būt arī tādi priekšmeti, kas izņemti no civiltiesiskās apgrozības un nevar atrasties pat valsts īpašumā (LR CL 929.p.). – Par īpašuma priekšmetu var būt viss tas, kas ar likumu nav noteikti izņemts no vispārējās apgrozības. Par izņemtiem no civiltiesiskās apgrozības saskaņā ar Latvijas starptautiskajām saistībām uzskatāmi, piemēram, ķīmiskie, bakterioloģiskie un toksiskie ieroči. ANO 1993. gada konvencijas par ķīmisko ieroču iznīcināšanu 1. pantā ir norādīts, ka konvencijas dalībvalstis apņemas nekad un nekādos apstākļos neizstrādāt, neražot, neiegūt nekādā citā ceļā, neuzkrāt un nesaglabāt ķīmiskos ieročus, kā arī ķīmiskos ieročus nenodot citu lietošanā. Līdzīga dalībvalstu apņemšanās attiecībā uz bakterioloģiskajiem (bioloģiskajiem) un toksiskajiem ieročiem pausta ANO 1972. gada konvencijā par bakterioloģisko (bioloģisko) ieroču izstrādāšanas, ražošanas un uzglabāšanu aizliegšanu un to iznīcināšanu.
Lietām un citiem tiesību objektiem ir raksturīga zināma iekšēja vienotība. Tiesību objektam jābūt tādam, ko var precīzi identificēt un konkretizēt, bet atsavināšanas gadījumā – atsavināt kā vienību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties