Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:584730
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmsskolas vecuma bērnu izziņas procesu psihodiagnostikas metodes.
Pirms sākt konkrētu izziņas procesu – uztvere, uzmanība, iztēle, atmiņa domāšana un runa - psihodiagnostikas metožu pirmsskolas vecuma bērniem izklāstu, jāizpēta jēdziens “standartizēts psihodiagnostikas metodiku komplekss”, kas vairākkārt tiks pieminēts tekstā.
Standartizēts psihodiagnostikas metodiku komplekss noteikta vecuma bērniem nozīmē - minimāls pēc ietverto metodiku skaita komplekts, nepieciešams un pietiekams priekš tā, lai daudzpusīgi, visās nozīmīgākajās īpašībās un kvalitātē novērtētu dotā vecuma bērnu psiholoģiju, kā arī noteiktu bērna psiholoģiskās attīstības līmeni kopumā, pēc atsevišķām īpašībām un kvalitātes.
Ar vārdu „standartizācija”, ietvertu kompleksa nosaukumā, saprotam iespēju ar visu šo metodiku palīdzību saņemt vienādus un salīdzināmus rādītājus, kuri ļaus noteikt dotajam bērnam atsevišķu izziņas procesu attīstības līmeni, salīdzināt savstarpēji bērna dažādu izziņas procesu pakāpi un sekot bērna attīstībai gadu pēc gada. Turklāt, standartizācija paredz vienu novērtējuma skalas izmantošanu visām metodikām.
Lielākā daļa šajā nodaļā aprakstīto metodiku (tas attiecas ne tikai uz pirmsskolas vecuma bērnu diagnostiku, bet uz visu vecumu bērniem, kā arī uz pieaugušajiem) ļauj iegūt psiholoģiskās attīstības rādītājus, atspoguļotus standartizētā, desmit ballu skalā.
Turklāt, rādītāji, kas atrodas robežās no 8 līdz 10 ballēm, pārsvarā liecina par izteiktu spēju vai dotību klātbūtni bērna attīstībā. Rādītāji robežās no 0 līdz 3 ballēm – par to, ka bērnam psiholoģiskajā attīstībā novērojama nopietna atpalikšana no lielākās daļas citu bērnu. Rādītāji, atrodošies diapazona robežās no 4 līdz 7 ballēm liecina par to, ka konkrētais bērna psiholoģiskā attīstības līmenis atrodas normas robežās, t.i., nebūtiski atšķiras no lielākās daļas pārējo viņa vecuma bērnu.
Tur, kur ieviest novērtējuma standartsistēmu bija grūti (galvenokārt tas skar metodikas, kuras piedāvā izvērstu izpētāmās īpašības kvalitatīvu raksturojumu), tiek piedāvāti citi, nestandartizēti novērtēšanas paņēmieni. Šie gadījumi ir īpaši atrunāti un atbilstošā veidā argumentēti tekstā.
Pie katras no piedāvātajām metodikām, pēc detalizēta apraksta, kas seko īsai instrukcijai, tiek doti iegūto rezultātu novērtēšanas paņēmieni, kā arī noteikumi un procedūra secinājumiem par bērna attīstības līmeni (pamatojoties uz iegūtajiem datiem).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1331002
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties