Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:583503
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Pasaules okeāna piesārņojuma ietekme uz ūdens organismiem    5
  Ekoloģijas globālo problēmu ietekme uz pasaules valstu zivsaimniecību    8
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Zvejniecība ir viena no senākajām cilvēku saimniecības formām. Ar to sēni cilvēki nodarbojās jau paleolītā. Dažām ciltīm zvejniecība bija galvenais pārtikas avots, piemēram Z-Amerikas Z-R ciltīm. Tradicionālās zvejniecības formas un metodes, kā arī rīki bija visdažādākie un nemaz neatšķīrās no mūsdienās pielietojamiem, piemēram, tīkli, aizdambējumi, makšķeres utt. Ar apmaiņas un tirdzniecības sākumiem daudzām tautām zvejniecība kļuva par rūpalu, bet mūsdienās zvejsaimniecībai ir rūpniecisks raksturs.
Kādreiz, pieaugot mūsu planētas iedzīvotāju skaitam, eksperti nomierināja, ka pārtikas deficīta rašanas gadījumā, cilvēki varēs izmantot Pasaules okeāna neizsmeļamus zivs krājumus. Taču tagad ir skaidrs, ka viņi kļūdījušies. 2006. gadā žurnāls Science publicēja prognozi, kurā bija pieļauts tas, ka līdz 2048. gadam pie esošās zvejniecības intensitātes ir iespējama zivsaimniecības pilnīgā degradācija. [1.] Pēc Science datiem gandrīz 30 % no ar zivīm kādreiz bagātākiem baseiniem ir uz pilnīgās izsīkšanas robežas, tie dod ne vairāk kā 10 % no kādreizējiem nozvejas apjomiem. Tas nozīmē, ka zivs apjomi ir samazinājušies gandrīz par vienu trešdaļu. Pat zvejkuģu izmēru palielināšanas un zvejniecības tehnoloģiju pilnveidošanas tendence nesekmē labāku nozveju. Laika periodā no 1994. gada līdz 2003. gadam nozvejotas zivs daudzums samazinājās par 13%. Z-Amerikas, Eiropas un Austrālijas zvejniecības statistika parāda, ka samazinājās arī iegūstamo jūras produktu bioloģiskā daudzveidība. Zinātnieki uzskata, ka sugu daudzveidības sarukšana ir galvenais cēlonis zivs krājumu samazināšanai Pasaules okeānā. [2.]
Kāpēc tad samazinās zivs bioloģiskā daudzveidība Pasaules okeānā? Tas notiek ekoloģisko apstākļu pasliktināšanas dēļ, līdz ar to zivs areāli kļūst nepiemēroti noteikto zivs sugu dzīvei. Savukārt ekoloģisko apstākļu pasliktināšanas cēlonis ir globālās ekoloģijas problēmas.
Šī darba mērķis ir noskaidrot ekoloģijas globālo problēmu ietekmi uz zivsaimniecību ekonomiskajā aspektā. Lai īstenotu noteikto mērķi tika izvirzīti šādi uzdevumi:
• Definēt, kas ir ekoloģijas globālās problēmas;
• Definēt ekoloģijas globālās problēmas, kas ietekme Pasaules okeānu un var apdraudēt zivs resursus;
• Izskatīt konkrētus piemērus par ekoloģijas globālo problēmu ietekmi uz dažādu valstu zivsaimniecības nozari.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties