Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:581835
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Tautas atmodas sākums   
2.  Latvijas Tautas frontes un tās ieguldījums Latvijas neatkarības atjaunošanā   
3.  Barikāžu laiks   
4.  Latvijas neatkarības atjaunošana   
5.  Latvijas Trešās atmodas dalībnieki   
  Secinājumi   
  Pielikums   
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas jaunākajā vēsturē, domājams, nav būtiskāka notikuma kā Latvijas Treša atmoda. Latvijas Trešā atmoda ir cieši saistīta ar Latvijas Tautas Frontes dibināšanu un tās darbību un Barikāžu laiku, kuru nozīme ir nenovērtējama. Šie ir notikumi, kas ne tikai veicināja Padomju Savienības sabrukumu un neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanos, bet arī pievērsa Latvijai visas pasaules uzmanību. Vienlaikus šis ir laiks Latvijas vēsturē, kas atstājis mums daudzas subjektīvas atmiņas, apliecinājis tautas spēju būt vienotai, drosmīgai un politiski zinošai. No otras puses, tas lika pamatus šodienas Latvijas politiskai, ekonomikai un kultūrai.
Man kā latvietei ir interesanti uzzināt par ceļu, kuru veikusi Latvijas tauta, lai atgūtu neatkarību. Tādējādi par sava darba mērķi izvirzu to faktu apkopojuma un izvērtējuma veikšanu, kas attiecas uz Latvijas Trešo atmodu, Latvijas Tautas Frontes darbību un Barikāžu laiku.
Lai saniegtu izvirzīto mērķi, tika izvirzīti sekojoši uzdevumi:
materiālu vākšana par Latvijas Trešo atmodu;
iegūto materiālu izpēte un izvērtēšana;
secinājumu izdarīšana.
Ilgus gadus latviešu tautai savā tēvzemē bija ierobežota brīvība un atņemtas tiesības pašai lemt savu likteni. 80.gadu vidū sāka veidoties organizācijas, kuras par savu darbības mērķi izvirzīja Latvijas neatkarības atjaunošanu. Protams, ka daudziem Latvijas neatkarības ideja likās nereāla. Padomju Savienības varas iestādes negribēja pieļaut, ka Latvijā dzimst neatkarības ideja.
Viena no organizācijām bija Latvijas cilvēktiesību aizstāvības grupa „Helsinki-86”, ko 1986.gada jūnijā Liepājā nodibināja Linards Grantiņš, Raimonds Bitenieks un Mārtiņš Bariss. Grupas „Helsinki-86” mērķis bija sekot tam, kā tiek ievērotas latviešu tautas ekonomiskās, kultūras un indivīda tiesības. Grupas dalībnieki pieprasīja latviešu nacionālo un kultūras tiesību atjaunošanu, staļinisko deportāciju nosodīšanu, tautas aptauju par izstāšanos no Padomju Savienības.
1986.gadā žurnālists Dainis Īvāns uzsāka cīņu par to, lai pārtrauktu Daugavpils HES celtniecību, kas apdraudēja Daugavas senleju. D.Īvāns panāca, ka pārtrauca Rīgas metro projektēšanu. Latvijas tauta vērsās pret Slokas celulozes kombināta darbību, jo tas ļoti piesārņoja apkārtējo vidi. Visi šie pasākumi skaidri apliecināja, ka sākusies jauna tautas atmoda. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1158953
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties