Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Narkotikas un ar to saistīto noziegumu izmeklēšana

     Novērtēts!

    Referāts40 Tiesības

6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:580732
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
1.  NARKOTIKAS    6
1.1.  NARKOTIKU - ATKARĪBAS VIELU IEDALĪJUMS UN ATKARĪBA NO TĀM    6
2.  AR NARKOTIKĀM SAISTĪTO NOZIEGUMU IZMEKLĒŠANA UN LIKUMI    30
2.1.  KRIMINĀLIKUMS    30
2.2.  LATVIJAS ADMINISTRATĪVO PĀRKĀPUMU KODEKSS    37
2.3.  BĒRNU TIESĪBU AIZSARDZĪBAS LIKUMS    39
2.4.  ĀRSTNIECĪBAS LIKUMS    40
  NOBEIGUMS    42
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    44
Darba fragmentsAizvērt

Gandrīz katrā kultūrā jau kopš sen seniem laikiem ir zināmas dažādas vielas atkarības vielas - narkotikas (piemēram, opiju senatnē pielietoja Vidusjūras rajonā kā līdzekli pret caureju, kuņģa krampjiem, klepu un locītavu sāpēm. Opija lietošana tiek saistīta ar seno Ķīnu, kur to lietoja reliģisku pasākumu laikā), kas maina cilvēka psihisko stāvokli, un ir pazīstamas to lietošanas sekas - slimīgas atkarības veidošanās. Katrai no narkotikām ir atšķirīga izcelsme, izplatības vēsture un pielietojums (piemēram - sāpju remdināšanai, apziņas izmainīšanai reliģiskajos rituālos, jūtu nomākšanai vai pastiprināšanai, piemēram, gatavojoties kaujai, lai iegūtu īpašu nežēlību pret ienaidnieku).
Pateicoties kariem un tirdzniecībai notika kontakti starp kultūrām, un līdz ar visu citu izplatījās arī narkotikas. Jebkura narkotiskā viela tagad nav sastopama tikai konkrētā reģionā, bet ir izplatīta visā pasaulē.
Latvijas iedzīvotāju vidū jau no seniem laikiem tradicionāla ir bijusi alkoholisko dzērienu lietošana. Dzeršana un alkoholisms pie mums īpaši sāka uzplaukt pēdējos 50 gados, īpaši pēdējos 10 gados. Narkomānijas pirmsākumi Latvijā meklējami laikā pēc pirmā pasaules kara, kad daudzi smagus ievainojumus guvušie karavīri sāpju mazināšanai ik dienas bija spiesti injicēt morfiju, un vēlāk viņi nokļuva pilnīgā morfijā atkarībā1
Diemžēl šodien, ''Ģimenē, skolā vai draugu pulkā - ik uz soļa var sastapt kādu, kura dzīvi ir pakļāvusi nekontrolējama vajadzība pēc narkotiskajām vielām. Vajadzība pēc spēcīgiem pārdzīvojumiem un asām izjūtām mīt katrā cilvēkā. Tāpat katram no mums ir brīži, kad nepatikšanas, vientulība vai bailes no atraidījuma rada kārdinājumu meklēt ātru, saldu aizmiršanos. Tomēr, lai cik bieži dzirdēta, patiesība ir tā, ka narkotiskās vielas ir kā zirnekļa tīkls ar narkodīleri centrā. Pieskaries tam, un katra nākamā kustība Tevi iepīs aizvien ciešāk par prieku narkotiku pārdevējam. Jo Tavas sirdssāpes un vājuma brīži ir viņa ienākumu avots. Dzīve ir nežēlīga un skaista vienlaikus. Tajā valda nepielūdzams likums - visam skaistajam un patīkamajam ir sava cena. Panākumu cena ir ieguldītais darbs. Draudzības cena ir ieguldītais laiks un griba uzklausīt vienam otru, bet mākslīgās baudas cena - zaudēta veselība, nākotne un bieži vien arī dzīvība'', tā 2000. gadā Latvijas Republikas prezidente Vaira Vīķe Freiberga rakstīja savā vēstulē Rīgas narkomānijas profilakses centram. Pārdomājot viņas rakstīto man atliek vien secināt, ka nevaru viņai nepiekrist.
Šodien arvien aktuālāks paliek narkomānijas jautājums, daudzi cilvēki pat neapzinās, ka tā sauktās legālās narkotikas (narkotikas kuru iegāde, lietošana ir vecumu ziņā ierobežota, bet nav aizliegta citām personām) arī spēj nodarīt nopietnu kaitējumu cilvēku veselībai, runājot par narkotikām cilvēkiem šausmīgas liekās ainas, kad redzamas kāda narkomāna sadurtās rokas, daudzi cilvēki nepatikā aizgriežas, ieraugot narkomānu ''duramies'' un nodomājot kādas šausmas, kāds degradējies cilvēks, bet, kā tad ir tad, kad mēs smēķējam jeb lietojam alkoholu kādēļ tad mums tas nešķiet tik šausmīgi pretīgi, varbūt vienkārši neesam parēķinājuši jeb vienkārši trūkst informācijas vai varbūt ir par sarežģītu iedziļināties tādos datos, kā piemēram cik iepriekšējā gadā gājuši bojā cilvēku dzērumā vadot automašīnas, cik ir miruši no pārmērīgas alkohola lietošanas, cik nedziedināmi saslimuši smēķējot. Pēc manām domām patreiz vēl mūsu sabiedrība ir par neaktīvu šādu jautājumu risināšanā šķiet, ka daudziem liekas tas taču mani neskar, kāpēc man iedziļināties un radīt sev liekas problēmas, lieki tērēt savu tā jau šodienas problēmu gūzmā izsīkušo enerģiju.
Šādu sava darba tematu izvēlējos, jo man gribējās iedziļināties un padomāt par šo mūsdienu Sabiedrības vienu no lielākajām problēmām. Savā darbā turpmāk apskatīšu un centīšos rast atbildes uz jautājumiem: kādas vispār ir narkotikas (legālās un nelegālās), kāda ir atkarība no viņām, kas notiek kad cilvēks sāk lietot šīs narkotikas, kā izmainās viņa paziņu loks un sociālā situācija, kādi ir ar narkotikām saistītie noziegumi un kā likums aizsargā Sabiedrību saistībā ar narkotikām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113463
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties