Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:580407
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Teorija par sinonīmiem    4
  Sinonīmi viena M. Zālītes dzejoļa ietvaros    6
  Secinājumi    9
Darba fragmentsAizvērt

Visa mūsu dzīve sastāv no valodas un cilvēku domu virknējumiem, kas viens otram ir kā nemanāms, bet tajā pašā laikā neizmērojams papildinājums. Tas aptver ne tikai valodu un domas, bet visu apkārtējo pasauli, jo gan valoda, gan domas ir kā pasaules radītāji. No tā visa izriet, ka valoda, kā noteicošais pasaules radītājs, ir gan mūsu pagātne, gan nākotne, kā rezultātā ir radušās šīs pārdomas par sinonīmiem un to meklējumiem kādā dzejolī.
Darbu iesākot, ir jāpiemin grūtības un azarts, kas piemeklēja darba rakstīšanas
gaitā, kā arī nebeidzamie meklējumi grāmatu, dzejoļu un citu publicēto tekstu neizsmeļamajos plašumos.
Darbā ir mēģināts aplūkot nelielu daļu no iepriekš saņemta materiāla par sinonīmiem, kā arī pieliktas pūles, lai sameklētu pēc iespējas lielāku skaitu sinonīmu vārdiem no viena Māras Zālītes dzejoļu krājumā atspoguļotā dzejoļa, šoreiz bez nosaukuma. Jācer, ka ir izdevies piedāvāt pietiekami plašu izvēli ar dažādiem sinonīmiem un to līdziniekiem, kā arī jāpiemin tas, ka veicot šo darbu, nonācu pie secinājumiem par sinonīmu plašo izmantojumu un to nepieciešamību latviešu valodas attīstībā.
Pētījumos, kuros skartas sinonīmu un valodas sistēmas attieksmes, izpētes un apraksta akcenti ir dažādi. Sinonīmi tiek aplūkoti saistībā ar kādu no valodas sistēmas līmeņiem – morfoloģiju, sintaksi, leksiku, arī fonētiku, bet pamat akcents gandrīz vienmēr ir viens un tas pats - tas likts uz sinonīmu raksturojumu literārajā resp. rakstu valodā. Pētījumos parādās arī vairāk vai mazāk izteikts vienojošs atzinums, ka sinonīmija ir valodai piemītoša pazīme dažādās tās izpausmes formās. Savukārt diskusijās par sinonīmu un sinonīmijas izpausmēm dažādajos valodas līmeņos – morfoloģijas, sintakses, leksikas – parādās atzinums, ka sinonīmiem piemīt saistības vienlaicīgums ar visiem valodas līmeņiem. Sinonīmi valodā parādās un pastāv kā kopums, jo arī valoda pastāv un attīstās kā šo līmeņu kopums.
Sinonīma un sinonīmijas jēdziens vēl arvien tiek diskutēts. Viens no iemesliem – nepietiekama sinonīmu izpēte valodā resp. atsevišķos valodas līmeņos. Cits, arī ne mazāk būtisks - nepietiekams sinonīmu un sinonīmijas aplūkojums dažādos valodas attīstības periodos.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties