Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:580379
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.10.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Precedenta tiesību pārņemšana no Anglijas
ASV tiesībās savu nozīmi saglabāja ievērojama daļa precedentu no angļu un amerikāņu tiesu prakses. Katrs štats kā civilās, tā kriminālās, kā arī procesuālās tiesības regulēja pats, balstoties uz savu praksi. Juridiskajai izglītībai gan Anglijā, gan ASV bija izteikti praktisks un kazuistisks raksturs – juristi balstījās uz zināšanām par precedentu kompleksu. Problēmas risinājumu panāca, ievietojot atsevišķu gadījumu sistēmā, kuras kopīgie jēdzieni un principi paredzēja izeju no situācijām, kam nebija attiecīgu precedentu (Zemītis, 2004:228).

Federālās un Štatu tiesības un tiesu sistēma
Pēc 1787.gada ASV Konstitūcijas pieņemšanas radās divas krimināllikumu sistēmas: federālā un atsevišķu štatu. Federācijas kompetencē bija vajāšana un sodīšana par valsts vērtspapīru un apgrozībā esošās naudas viltošanu, pirātismu, noziegumu veikšanu atklātā jūrā, par starptautisko tiesību pārkāpšanu, valsts nodevību utt. viss pārējais bija štata kompetencē.
Tiesas process tika veidots uz atklātības, sacensības, pušu juridiskās vienlīdzības, nevainības prezumpcijas un apsūdzēta tiesību uz advokātu principiem. Saskaņā ar Konstitūciju pie prasības virs 20 dolāriem vai soda ar brīvības atņemšanu virs sešiem mēnešiem tika paredzēta zvērināto piedalīšanās tiesā (Geršovičs, Juhno, 2009:116).
Visu sistēmu vada ASV Augstākā tiesa. Tiesas ASV pastāvēja vēl pirms Konstitūcijas izveidošanas. Tās bija neatkarīgās štatu tiesas. Pieņemot Konstitūciju, šīs tiesas netika izformētas, bet gan papildus tika izveidota federālo tiesu sistēma. Valsts prezidents var atcelt un iecelt federālos tiesnešus. Arī Kongresam ir lielas kontroles iespējas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-1,30 €
Materiālu komplekts Nr. 1344500
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties