Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:578991
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Zaudējuma jēdziens    3
  Zaudējumu atlīdzības priekšnoteikumi    5
  Prettiesiska darbība (bezdarbība)    7
  Vaina    9
  Zaudējumu esamība un to apmērs    10
  Cēloniskais sakars starp prettiesisko rīcību un zaudējumiem    12
  Zaudējumu atlīdzināšanas uzdevums    14
  Civiltiesiskās atbildības subjekti    16
  Secinājumi    19
  Izmantotā literatūra    21
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedrība vēsturiskā attīstības gaitā ir centusies aizsargāt ar likumu palīdzību indivīdu intereses. Jebkurām tiesībām nozīme ir tikai tad, ja pastāv mehānisms, kas aizsargā personu intereses pret nepamatotu vai nelikumīgu aizskārumu. Pirmatnējās kopienas laikā indivīdu savstarpējās attiecībās radušās pretrunas tika atrisinātas izmantojot “stiprākā tiesības”. Sabiedrībai attīstoties, mainījušās arī savstarpējo attiecību regulējošās metodes.
Valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības, tā Latvijas Republikas Satversmes 92.pantā noteikts, ka nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu.
Zaudējumu atlīdzināšana ir galvenais civiltiesiskais līdzeklis tiesisku aizskārumu seku novēršanai, tāda mantiskā stāvokļa atjaunošanai vai nodrošināšanai, kāds būtu, ja nebūtu noticis tiesībpārkāpums. Jau Romiešu tiesībās tiek runāts par zaudējumu (damnum) atlīdzību.
Dažādu valstu juridiskajā literatūrā nepastāv viennozīmīga zaudējumu veidu klasifikācija. Taču, viennozīmīgi tiek atzīts zaudējumu dalījums līgumiskajos un ārpuslīgumiskajos zaudējumos.
Savā darbā izmantojot Limbažu rajona tiesā izskatīto civillietu (par zaudējumu piedziņām) materiālus apskatīšu jautājumu, kas saistīts ar pienākumu atlīdzināt zaudējumus, kas radušies no delikta jeb ārpuslīgumiskā pārkāpuma. Lai runātu par zaudējumu atlīdzināšanas pienākumu vispirms vajadzētu noskaidrot, kas ir zaudējums?
Par zaudējumiem tiek runāts jau Romiešu tiesībās. Romiešu tiesībās zaudējumu visplašākajā nozīmē saprata kā cietušās personas pilnas intereses prasījumu. To jāsaprot, kā starpību cietušās personas mantas stāvoklī, kas radusies pēc zaudējuma izraisošā notikuma iestāšanās, salīdzinot ar agrāko mantas stāvokli. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties