Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:574492
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aspazija bija pirmā pazīstamā latviešu rakstniece, kura savu darbību uzsāka „Jaunās strāvas” laikā. Senie grieķi Aspazijas vārdā atpazina Perikla sievu un sievieti, kura cīnījās par maigā dzimuma tiesībām. Iespējams, tieši tāpēc Elza Rozenberga (vēlāk, apprecoties ar Jāni Pliekšānu (Raini), Pliekšāne) izvēlējās savu pseidonīmu. Jau meitenes gados viņa raksturota kā trauksmaina, dedzīga, apdāvināta, darbīga, ambicioza un mērķtiecīga jauna sieviete ar savu „es”, kuru nepazaudē visa sava mūža garumā.
J. Asara vārdiem runājot, patiešām – Aspaziju var salīdzināt ar latviešu literatūras dvēseli. Līdz 1885. gadam mūsu tautas literatūrā dominēja stiprā dzimuma pārstāvji, sieviešu centieni netika ņemti vērā. Aspazija ir pirmā sieviete latviešu literatūrā, kura uzdrīkstējās apgāzt stereotipu par to, ka daiļais dzimums nespēj sarakstīt saturīgu dzeju, dramaturģiskos darbus un citus daiļliteratūras darbus.
Nozīmīga loma Aspazijas dzejas popularizēšanā un rakstnieces tēla pilnveidošanā viennozīmīgi ir „Jaunās strāvas” kustībai, jo tās avīzē „Dienas Lapa” Aspazija varēja publicēt savus darbus. Šīs kustības laikā rakstītajos dzejoļos, kuri sakopoti krājumā „Sarkanās puķes”, dzejniece pauž progresīvās sabiedrības domas un jūtas, izteic tās centienus saraut važas un aicina uz cīņu.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties