Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:573892
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Latviešu godi    4
2.  Krustabas    5
3.  Vedības    10
3.1.  Vedību notikumi un dalībnieki    13
4.  Bedības    14
  Tēzes    16
  Izmantotās literatūras saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

Tēzes
1. Latviešu ģimenē ir trīs galvenie mūža godi – krustabas, vedības un bedības. Laika gaidā godu rituālos daudz tiek pārņemts no citām tautām un viņu kultūras, kā arī pārveidojies to nozīmes galvenais tulkojums.
2. Krustabas ir pirmais mūža gods, kad jaunpiedzimušajam tiek dots vārds un līdz ar to viņš kļūst pilntiesīgs dzimtas loceklis. Vedības ir otrais mūža gods, kur tiek noslēgtas derības ar izvēlēto mūža draugu. Un kā pēdējais gods ir bedības, kad cilvēks izbeidzis šīs zemes gaitas, lai godam aizietu veļu valstī.
3. Mūsu senči mūža godus bija izveidojuši krāšņus un bagātus, parasti tie aizņēma vairākas dienas. Laika gaitā cilvēka dzīve ir kļuvusi sasteigta, līdz ar to arvien mazāk laika cilvēks atlicina šiem mūža godiem.
4. Krustabas sastāvēja no šādiem posmiem – radības, raudzības, pirtīžas, kūmu aicināšana, ātrais mielasts, braukšana Māras baznīcā, dzimtas apspriede, pādes krustīšana, pādes dīdīšana, krustabu mielasts, šūpuļa darināšana, kāršana, pādes veltīšana, krustabu noslēgums.
5. Vedību norises galvenie posmi – līgavas zagšana, līgavas pirkšana, līgavas līgšana un saderēšana, precības un derības.
6. Notikumu secība bedībās – gatavošanās bedībām, vāķēšana, izvadīšana, bedīšana smilšu kalnā, bērinieku atgriešanās sētā, bēru mielasts, mantas dalīšana.
7. Ğimenes godi, sākot ar krustabām un beidzot ar izvadīšanu kapu kalnā, sprauž nozīmīgus posmus cilvēku dzīves ceļā. To atzīmēšanai ğimenes un radu saime rīko svinības, turpinot laika gaitā izveidojušās paražas. Dažādu apstākļu ietekmē senās paražas var mainīties, bet galvenās norišu vadlīnijas ir saglabājušas notikumu svinīgo raksturu.
8. Ģimenes godi tiek plaši apdziedāti tautu dainās. Latviešu tautasdziesmas ir galvenais avots, no kura mēs varam izzināt galvenās seno latviešu svētku un godu tradīcijas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1308825
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties