Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:568933
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

23.augusts veltīts Vulkānam. Volcanalii. Šai dienā tauta „savā vietā” dzinusi dzīvniekus ugunī. Par aizvietojumu cilvēku dvēselēm ziedoja arī zivis.
Septembris. Vairāk spēļu mēnesis. Ludii Romani. 5.-19.septembris, kulminācija – 13.septembrī. Godinātas vairākas dievības, tostarp Minerva. Svētki sākumā bija spēles, saistītas ar triumfiem, no 366.gada ikgadējs notikums. Tās organizēja kurulais edīls. Notika cirka un teātra izrādes. Bija arī svinīga procesija, kurā tauta devās uz Circus Maximus. Beigās tika upurēti vērši. Tie tika arī sadalīti un sadedzināti uz altāra, lejot virsū vīnu. Viss tika veidots pēc grieķu parauga. Spēlēs arī ietvērās tādas sacīkstes kā skriešana, bokss, cīņa, kas nāk no grieķiem. Cirkā bija arī kas līdzīgs militārām sacensībām (Ludus Troiae), kas imitēja cīņas pie Trojas. Dažus pasākumus apmeklējuši gan vīrieši, gan sievietes kopā, kas ir neparasti. 13.septembrī rīkoja epulum Iovis – dzīres par godu Jupiteram.
Oktobra zirgs (Equus October). 15.oktobrī notika dzīres par godu Jupiteram. Bija arī sacīkstes par godu Jupiteram ar kaujasratiem, kuros iejūgti divi zirgi. No uzvarētāja ekipāžas labējais zirgs tika upurēts Marsam. Zirgam nogrieza galvu un izdekorēja ar ceptiem plācenīšiem. Asinis tika savāktas un vestālietes tās izmantoja Parīlijos un mola salsa pagatavošanā. Tā bija pēdējā lauksaimniecības svētku reizi un upuris tika nests, lai būtu laba raža. Bet, ja upurē Marsam, tas liek domāt arī par armijas šķīstīšanu. Bijuši arī tādi svētki 19.oktobrī un iespējams, ka tie saplūduši kopā.
Saturnalii. 17.-23.decembris. Svētki par godu Saturnam, kas sākotnēji bijis zemkopības dievs. Templis Saturnam bija iesvētīts 17.decembrī, tas atradies Forumā. Vēlāk parādījās arī statuja, ko šajos svētkos dekorēja. Dekorācijas stāvēja līdz nākamajai svētku reizei. Svētki sākās ar upurēšanu, vēlāk bija dzīres. Upurēšana notika saskaņā ar grieķu rituālu (ar kailām galvām). Tas bija vispārējas līksmības laiks. Veikali un iestādes tika slēgtas, katrā mājā bija līksma noskaņa, ģimene savā starpā apdāvinājās. Bērniem dāvināja lelles (sigillaria), draugiem – vaska sveces (cerei).


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties