Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:567462
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas mežu raksturojums
Latvijas mežs raksturojas ar augstu koksnes vērtību un bioloģiskās daudzveidības līmeni.
Meža produkcijas loma valsts ekonomikā arvien pieaug. Pēc neatkarības atgūšanas meža nozare kļuvusi par aktīvāko un nozīmīgāko Latvijas tautsaimniecībā.
Meži ir viens no vissvarīgākajiem atjaunojamiem dabas resursiem Latvijā
Līdzšinējās meža apsaimniekošanas dēļ mežos iztrūkst veci, liela diametra koki, liela diametra sausokņi, kritalas, dobumaini koki, veidotas vienādvecuma tīraudzes, izzūdušas dabiskās pārejas joslas starp meža un nemeža zemēm un ūdenstecēm. Auglīgākās zemes transformējot lauksaimniecības vajadzībām, krasi samazinājies ozolu, ošu mežaudžu īpatsvars, aktīvās mežsaimniecības rezultātā samazinājies melnalkšņu audžu īpatsvars.
Visvairāk mežu ir ziemeļrietumu un ziemeļu daļā, kur tie aug mazauglīgās smilts, mālsmilts un pārpurvotās augsnēs. Citur republikā meži saglabājušies nelielos puduros vai joslās. Kādreizējie biezie pirmatnējie meži, kuros auga platlapu koki un egles, saglabājušies tikai nelielās platībās, galvenokārt vairākos ezeros uz saliņām, kuras ir valsts aizsardzībā (Usmas, Cieceres, Istras, Pildas ezerā, Ežezerā, Kālezerā). Republikas lielākajā daļā cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā meži ir vai nu izcirsti, vai tajos ievērojami mainījies koku sugu sastāvs.
Mūsu dienās lielākie pēc platības un saimnieciskās nozīmes ir skujkoku, pārsvarā priežu, meži. Republikā ir vairāki priežu meža tipi. Sils aug sausās, stipri podzolētās augsnēs. Priedes stāv skraji, zemsedzē ir ķērpji un virši. Lielākie masīvi atrodas kāpu apvidos Rīgas – Inčukalna, Strenču – Lejasciema, Taurkalnes apkārtnē, Kursas zemienē. Mētrājs sastopams vietās, kur ir vidēji vai stipri podzolētas velēnu augsnes. Kopā ar priedēm aug egles, bet zemsedzē ir brūklenāji, mellenāji, klajākās vietās – virši, ķērpji. Lielākie mētrāju masīvi ir Austrumlatvijas, Tālavas, Kursas zemienē, Metsepoles līdzenumā, Gaujas senlejā, vietām Daugavas ielejā. Damaksnis aug vidēji vai vāji podzolētās, labi drenētās velēnu smilšmāla un mālsmilts augsnēs. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties