Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:567416
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Socioloģijā funkcionālisms tiek skatīts tādās koncepcijās, kur tiek runāts par sabiedrības daļu un elementu savstarpēju mijiedarību, sabiedrības līdzsvaru vai organisma normālu funkcionēšanu un likumskarībām ,pēc kurām visas sistēmas daļas mobilēzējas, lai vestu sistēmu vai sabiedrību uz normālu funkcionēšanu.
Funkcionālisms tiecas izskatīt visas izpausmes, izmantojot to pielāgošanās spēju un adaptācijas raksturu. Tas prasīja noteikt to attiecību pret vides apstākļiem, no vienas puses, pret organisma prasībām – no otras puses.
Funkcionāli tiek izskatīta problēma, izmantojot bioloģiskās adaptācijas jēgu, tās virzību uz dzīvībai svarīgu lēmumu pieņemšanu indivīda problēmsituācijās.
Dažādi sociālie fenomeni (darbības, attiecības, uzvedība utt.), saskaņā ar funkcionālismu, ir jāskaidro caur funkcijām, kas darbojās tajās un citās sociālās un kultūras darbībās.
Funkcionālismam piemīt izskatīt kultūru kā vienotu veselumu, kurš sastāv no elementiem un daļām. Svarīgākais tā uzdevums ir sadalīt šo veselumu uz vienādām, savā starpā mijiedarbojošās daļām. Šis virziens lielā mērā ir tendēts uz sociālo struktūru darbības mehānismu atklāšanu. Katra kultūras daļiņa netiek pētīta kā nejaušs veidols, bet gan kā daļiņa, kas pilda noteiktu uzdevumu un funkciju sociokultūrā. Nereti atsevišķa daļiņa spēlē nevis tam doto uzdevumu, bet gan vienu no ķēdes sastāvdaļām, bez kura nespēj pastāvēt šis veselums. Funkcionālistiem neizraisa interesi kultūras izmaiņas, viņus interesē, ka kultūra darbojas “ šeit un tagad”, kādus uzdevumus tā risina, kā pašattīstās.
Pastāv daudzi funkcionālisma virziena pārstāvji, bet šajā darbā uzmanība tiks veltīta tikai dažiem no funkcionālisma pārstāvjiem. Bieži kā slavenākie funkcionālisma pārstāvji literatūrā tiek minēti: O. Konts (1789-1857), G. Spensers (1820-1903), V. Patero (1848-1923), E. Dirkems (1858-1917), B. Maļinovskijs (188401942), A. Rekdklifs- Brauns (1881-1942).
Funkcionālisms ir iespaidojies no Č. Darvina evolucionārās teorijas. Saskaņā ar Čarlza Darvina (1809-1882) teoriju (1859) visi esošie augi un dzīvnieki cēlušies no vienas dzīvības formas un parāda evolūcijas rezultātu, kas ir turpinājusies miljardiem gadu.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties