Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Latvijas iedzīvotāji neatbalstīja Ozolsalas celulozes rūpnīcas celtniecību, protestējot pret vides piesārņošanu

     

    Konspekts4 Dabas aizsardzība

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:566918
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Jau no 20.gadsimta 90 gadu sākuma tika diskutēts par celulozes rūpnīcas iespējamo celtniecību netālu no Jēkabpils, Krustpils pagasta Ozolsalā. 2000.gadā tika izveidota AS "Baltic Pulp" ar mērķi sagatavot celulozes rūpnīcas projektu realizēšanai. Tika plānots, ka celulozes rūpnīca Jēkabpils rajona Ozolsalā ražošanu varētu sākt 2007.gadā. Projektā valstij piederēja 33% jeb 65 300 "Baltic Pulp" akciju, bet pārējie 67% akciju bija "Metsaliitto Group" īpašumā. Kopējais "Baltic Pulp" pamatkapitāla apjoms - 197 885 lati. Tomēr pēc ilgām diskusijām un iespējamās ietekmes uz vidi, kā arī ņemot vērā iedzīvotāju masveida protestus pret šāda objekta celtniecību, rūpnīca tā arī netika uzcelta un šobrīd šis projects ir pilnbībā apstādināts.

Zinātnieki uzskatīja, ka nav pietiekami izpētīta Ozolsalas celulozes rūpnīcas ietekme. Sabiedriskās organizācijas "Zaļā zeme" valdes priekšsēdētājs, zinātnieks Anatolijs Beļajevs savulaik pauda viedokli, ka arī dārgākās TCF (Total Chlorine Free) tehnoloģijas, ko Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojs (IVNB) ieteicis izmantot Ozolsalas celulozes rūpnīcas būvē, ir bīstamas cilvēkiem un videi.

IVNB atzinumā par AS "Baltic Pulp" ieceri Daugavā pie Ozolsalas būvēt vienu no lielākajām celulozes rūpnīcām bija norādīts, ka būvniecību drīkst uzsākt, ja balināšanā netiks izmantoti hloru saturoši savienojumi. Vai "Baltic Pulp" vēlēsies celt rūpnīcu, kurā izmantos TCF tehnoloģijas, vēl nav zināms. Savukārt "Baltic Pulp" mēģināja pierādīt, ka hlora balināšanas metode nav īpaši bīstamāka par TCF tehnoloģijām, un viņi nekļūdījās, skaidroja A.Beļajevs. Šīs abas tehnoloģijas ir gandrīz vienādi un ļoti bīstamas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1128101
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties