Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Demokratizācija: likumdevējvaras un izpildvaras savstarpējās attiecības

     

    Eseja7 Politika

6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:563360
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Parlamentārā, prezidentālā un pusprezidentālā pārvalde ir viens no galveniem jautājumiem, kas ir saistīts ar demokrātijas konsolidācijas procesu. Demokrātijas konsolidācijas process ir saistīts ar daudziem nosacījumiem un pārvaldes veids arī ir viens no demokrātijas konsolidācijas procesa nosacījumiem. Zem šī pārvaldes tipa jēdziena var minēt to, kādās attiecības pastāv starp likumdevējvaru un izpildvaru un kādā veidā šis attiecības ietekme demokrātijas konsolidācijas procesu. Lai to dziļāk izpētītu, vajadzētu dziļāk ieskatīties parlamentārā, prezidentālā un pusprezidentālā pārvaldē.
Vispirms, vajadzētu pieskarties parlamentārai un prezidentālais pārvaldes formām un to kādā veidā šis divas pārvaldes sistēmas apraksta A. Lipharts. Parlamentārai un prezidentālai pārvaldes sistēmām pastāv trīs būtiskās atšķirības. Pirmā būtiskā atšķirība ir tāda, kā parlamentārā pārvaldes sistēmā valdības galva ir ministru prezidents un viņam ir ļoti plašas pilnvaras. Savukārt, prezidentam galvenokārt ir pārstāvnieciskās funkcijas un tādas funkcijas, kas īpaši neietekmepārvlades sistēmu. Prezidents tiek ievēlēts nevis tautas vēlēšanās, bet gan to ievēl parlaments. Tomēr, kas attiecās uz prezidentālu pārvaldes sistēmu, tāds šeit prezidentam ir plašas pilnvaras un ļoti liela ietekme uz pārvaldes procesu.1 Otrā būtiskā atšķirība attiecās uz to, kādā veidā notiek prezidenta vēlēšanas un kā notiek valdības sastādīšana. Parlamentārā pārvaldes sistēmā prezidentu ievēl parlaments. Šajā pārvaldes sistēmā ministru prezidenta kandidātu izvirza prezidents un kad ministru prezidents sastāda savu valdību, to valdību ir jāakceptē parlamentam.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1132611
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties