Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:560079
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Divlīmeņu banku sistēma    4
1.1.  Latvijas Banka un tās uzdevumi    4
1.2.  Otrā līmeņa banku pārraudzīšana    4
1.3.  Latvijas Bankas normatīvie dokumenti attiecībā uz komercbankām    5
2.  LB monetārās politikas ietekme uz komercbankām    6
3.  Kā vēl LB darbība ietekmē komercbankas?    8
  Secinājumi    9
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    10
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1. Latvijā ir divlīmeņu banku sistēma, pirmā līmeņa banka ir Latvijas Banka, kas ir arī Latvijas Centrālā banka, bet pie otrā līmeņa bankām pieder visas komercbankas.
2. LB viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir nodrošināt banku sistēmas drošumu, stabilitāti un attīstību. Lai to nodrošinātu LB pārrauga komercbanku darbību.
3. Komercbanku krīze 1995. gada vasarā liecināja, ka CB darbība, saistībā ar banku uzraudzīšanu ir nepietiekama, tāpēc ar 2001.gada 1. jūliju sāka savu darbību Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas pārrauga banku un finanšu lietas.
4. Neviena komercbanka nedrīkst uzsāk savu darbību, kamēr nav saņēmusi LB licenci, to LB izsniedz tikai pēc rūpīgas pārbaudes, vai komercbanka ir gatava pastāvīgi pildīt bankas funkcijas.
5. Lai Latvijas Banka varētu veiksmīgi pārraudzīt un regulēt komercbanku darbību, ir pieņemti vairāki svarīgi normatīvie dokumenti, kas regulē komercbanku darbību, kā, piemēram, norādījumi par kredītiestāžu gada pārskatiem, kredītiestāžu darbību raksturojošo rādītāju aprēķināšanas noteikumi u.c.
6. Latvijas Bankas darbības galvenais mērķis ir saglabāt cenu stabilitāti valstī, un to CB panāk īstenojot monetāro politiku, kas, galvenokārt, ietekmē un attiecas uz komercbanku darbību.
7. LB, kā monetārās politikas instrumentus izmanto: obligātās rezervju normu prasības, diskonta likmi un operācijas atklātā tirgū, kā arī citu valstu Centrālās bankas.
8. Visām komercbankām jānogulda obligātās rezerves 6 % apmērā LB speciālajā bezprocentu kontā, tādā veidā LB regulē naudas daudzumu, kuru komercbankas var izsniegt kredītos.
9. Lai kontrolētu naudas piedāvājumu, LB nosaka refinansēšanas jeb diskonta likmi, kura jāatmaksā LB, ja komercbanka aizņemas naudu; komercbankas aizņemas naudu, galvenokārt, ja vēlas palielināt naudas piedāvājumu vai arī, ja banka ir nonākusi finanšu grūtībās.
10. CB operācijas atklātā tirgū arī būtiski ietekmē naudas piedāvājumu, tā var pirkt un pārdod valsts vērtspapīrus, ja LB pērk vērtspapīrus, tādā veidā palielina naudas piedāvājumu, ja pārdod, tad CB mērķis ir samazināt naudas daudzumu apgrozībā, ko komercbankas izmanto savā darbībā.
11. Emitējot nacionālo valūtu, kas šajā gadījuma ir „lati”, kā arī pērkot un pārdodot ārzemju valūtu, LB iedarbojas uz nacionālās valūtas apgrozības daudzumu un kursa izmaiņām. Latvijas Banka pilnīgi nodrošina komercbankām lata pieprasījumu, lai to konvertētu jebkurā citā valūtā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties