Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:558259
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Transplantoloģijas attīstība Latvijā
1973. gadā Latvijā tika veikta pirmā šādā operācija un nodibināts Latvijas Transplantācijas centrs, kurā tika apvienotas divas nodaļas: hemodialīzes un nieru pārstādīšanas. Kopš centra nodibināšanas ir veiktas aptuveni 700 nieru transplantācijas operācijas, vidēji 42 gadā. Šis skaits, protams, neatbilst reālajām vajadzībām pēc tādām operācijām. Katrā transplantācijas centrā apmēram 25% pacientu, kam ir nepieciešama transplantācijas operācija, nomirst, to nesagaidot.
Lai efektīgāk sadarbotos donororgānu izmantošanā, ir nodibināta triju Baltijas kaimiņvalstu transplantācijas apvienība „Balttransplant”. Ir noslēgta vienošanās starp Rīgas Stradiņa universitāti un Verhova klīniku Berlīnē par sadarbību aknu transplantācijas jomā, līdz ar to tuvāko divu gadu laikā šādas operācijas kļūst iespējamas arī mūsu valstī.
Latvijā donoru un it īpaši dzīvo donoru atrašana ir viens no būtiskākajām problēmām. Latvijā tagad ir hemodialīzes nodaļa, nieru transplantācijas, koordinācijas nodaļa, kas nodarbojas ar donoru meklēšanu, sagatavošanu, nieru izņemšanu, nieres konservāciju, ir laboratorija, notiek ambulatorās pieņemšanas. Uzskaite ir ap 500 cilvēku, kuriem ir pārstādītas nieres. Viņi atrodas transplantācijas centrā novērošanā, nāk atrādīties, saņem valsts kompensētas zāles pēc receptes. Visilgāk – 31 gadu pēc nieru pārstādīšanas – dzīvo paciente, kurai operēta 1977.gadā.
Pēdējos piecos sešos gados ir veiktas 70 – 75 nieru transplantācijas gadā. Uz miljons iedzīvotājiem – 30-32 operācijas. Ar šādu rādītāju esam piektajā līdz septītajā vietā Eiropa.
Ārzemnieki brauc uz Latviju, skatās un atzinīgi novērtē centra darba organizāciju. Centrā strādā 14 ārsti, ir laboranti, divi habilitēti doktori, trīs medicīnas doktori, vēl mācās doktorantūrā. Mācības sāk jauns rezidents, arī mācās un iziet praksi nefrologi.
Donora nieres gaidīšanas laika Latvijā ir apmēram septiņi mēneši. Runājam par nieri, ko var izņemt no miruša cilvēka. Amerikā, kur gadā veic 17000 operāciju, apmēram pusē gadījumu izmanto nieres no dzīva donora, pusē – no miruša cilvēka.
Centrs saistīts starptautiskām organizācijām. Desmit gadus Eiropas Kopienā darbojas komisijā par orgānu transplantācijas jautājumiem, Eiropas Padomē ekspertu komitejā pārstāvu Latviju. Pārzinu dokumentāciju, likumus un pantus, kas saistīti ar orgānu transplantāciju.
Latvija ir diezgan labs likums par orgānu izmantošanu. Visi esam iedzīvotāju reģistrā caur to katrs Latvijas iedzīvotājs var izteikt savu gribu, kā pēc nāves rīkoties ar viņa orgāniem. Pagaidām ļoti maz, kādi 1,7 no visiem iedzīvotajiem, izmantojuši šo iespēju. Ja cilvēks dzīves laikā to nav izlēmis, sākas cits stāsts.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties